.

Anderson, Jon Lee | Che Guevara

Che Guevara

Ständigt mot segern 1928-1959 : [en biografi]

av Jon Lee Anderson

300,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

[1]
Skildringen av Che Guevaras liv är som en äventyrsberättelse hämtad ur verkliga livet. På motorcykel utforskade den unge argentinske överklasspojken den latinamerikanska kontinenten. När han i Mexico 1955 mötte Fidel Castro förändrades hans liv definitivt och han bytte läkarkallet mot gerillasoldatens. Che var en av de tjugotvå revolutionärer som överlevde landstigningen på Kuba i gryningen den 2 december 1956. Från små och obetydliga baser i bergen inledde de dåligt utrustade revolutionärerna ett gerillakrig, som - nästan som ett mirakel - slutade med att de tågade in i Havanna som segrare på nyåret 1959.

Che Guevara var en person med stor intellektuell kapacitet och brinnande tro på det han kämpade för, men Jon Lee Anderson har inte skrivit en hyllningsskrift. Han har vinnlagt sig om att skilja mannen från myten. Anderson skildrar gerillakrigets alla sidor, segrarna likväl som nederlagen, hjältemodet liksom avhoppen och de ofta obehagliga och svåra besluten som Che fattar. Ständigt plågad av sin svåra astma är han hänsynslös mot sig själv och ställer lika stora krav på sina kamrater.

1959 står Che Guevara på toppen. Han är en av Kubas mest älskade hjältar opch en av de främsta i det kubanska ledargarnityret. Men för Che är segern mot Batista bara början på revolutionen.

Han kastar isg in i försöken att skapa “den nya socialistiska människan” på Kuba. Och efter det misslyckade amerikanskstödda invasionsförsöket vid Grisbukten 1961 är Che en av de ivrigaste förespråkarna för att Kuba ska utropa sig till den första socialistiska staten på västra halvklotet.

Men den revolutionära vardagen blev inte som Che hade tänkt sig. Den amerikanska blockaden hämmar utveckligngen och Kuba sjunker i ett allt djupare beroende av Sovjetunionen. För Che finns bara en lösning - att fortsätta kampen mot imperialismen genom att starta “ett, två, tre flera Vietnam”. Han lämnar sin trygga och gynnade tillvaro och försvinner spårlöst från Kuba. Först flera år senare dyker han upp i Bolivia - med katastrofalt resultat.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Biografier & memoarer (inom Människor och bygd)


Författare: Anderson, Jon Lee
Undertitel: Ständigt mot segern 1928-1959 : [en biografi]

Förlag: Leopard förlag
Genre: Biografier & memoarer
Ämnesord: Revolutionärer Biografi
Artikelnr: 262933209

Bindning & skick: Limhäftad. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 2007. Omfång: 387 s., [16] pl.-s.. ISBN: 9789173432016. Språk: Svenska

Leopard Förlag
262933209
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt