.

Stålmarck, Torkel | Jacob Wallenberg

Jacob Wallenberg

Ostindiefarare, präst, författare

av Torkel Stålmarck

278,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Jag har skrivit en tokrolig ostindisk resebeskrivning, berättade Jacob Wallenberg i ett brev när han i juni 1771 hade gått i land efter halvtannat år till sjöss. Berättelsen om hans resa med skeppet Finland till Kina, Min son på galejan, trycktes först tio år senare, efter författarens död, men har sedan dess utkommit i ständigt nya upplagor. Det är en av våra få ännu levande 1700-talsklassiker.

Jacob Wallenbergs liv och författarskap presenteras här för första gången i en väl dokumenterad monografi som kombinerar vetenskaplig noggrannhet med en essäistisk lättillgänglig stil.

Wallenberg blev tidigt faderlös och fick liksom sin äldre bror Marcus, finansdynastin Wallenbergs anfader, dra sig fram som gymnasist och student under mycket knappa villkor. Anställningen som skeppspastor i Ostindisika kompaniet var en födkrok som han nappade på utan större entusiasm men som alltså gav material till en av våra festligaste reseskildringar genom tiderna.

Vad han i övrigt skrev, dikter på svenska och latin, bibeldramat Susanna och inte minst en mängd predikningar, är idag glömt men tas här upp till granskning och visar sig ge perspektiv och djup åt bilden av författaren.

Med sitt obändiga frihetsbehov, sin muntert respektlösa framtoning och sin ärlighet i alla väder är Wallenberg en person som man inte har svårt att ta till sitt hjärta.


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Historisk person (inom Biografier & memoarer, Människor och bygd)


Författare: Stålmarck, Torkel
Undertitel: Ostindiefarare, präst, författare

Förlag: Atlantis
Genre: Biografier & memoarer
Artikelnr: 2381221

Bindning & skick: Pappband i normalt antikvariskt skick. Med skyddsomslag i fint antikvariskt skick. 8:o (22 cm i höjd) . År: 1995. Omfång: 251, [1] s. ; ill. ; 22 cm. ISBN: 9789174862454. Språk: Svenska

Atlantis
2381221
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad