.

Lindqvist, Herman | Kungligt och mänskligt

Kungligt och mänskligt

200 år med ätten Bernadotte i Sverige

av Herman Lindqvist

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

I år är det 200 år sedan den franske marskalken Jean (Baptiste) Bernadotte valdes till svensk tronarvinge och grundade dynastin Bernadotte. Victoria och hennes syskon är den sjunde generationen, ingen svensk kungafamilj har suttit på tronen lika länge som familjen Bernadotte.Ätten Bernadottes grundare, Jean (Baptiste) och hans son Oscar var bägge födda i Frankrike, utan kunglig anknytning. Det gällde därför för Oscar att hitta en äkta prinsessa att gifta sig med för att ge familjen och kommande generationer kunglig legitimitet. Från Oscars hustru drottning Josefina framåt knyts familjen allt närmare Europas kungahus, men också till den svenska historien, för varje ny drottning hade släktband med Gustav Vasa och andra svenska dynastier. Resultatet är att i dag är den sjunde generationen Bernadotte släkt med hela den svenska historien och med nästan alla Europas regerande och avsatta kungahus.Herman Lindqvist berättar om kungarna, drottningarna, prinsarna och prinsessorna, men också om familjens svarta får, om dem som blev utstötta ur familjen eller klassade ut sig själva och om dem som dog för tidigt och aldrig fick bli kungar eller drottningar.Den konstnärliga ådran har alltid varit stark i ätten Bernadotte. I varje generation har det funnits medlemmar som komponerat, målat och skrivit. Många, som sångarprinsen Gustaf, målarprinsen Eugen, skrivarprinsen Wilhelm och designern greve Sigvard Bernadotte, var så skickliga att de hade blivit stora namn utan kunglig uppbackning. Bernadotter har arbetat ideellt i Sverige och utomlands, och en - Folke Bernadotte - blev mördad för att han ville skapa fred.Alla dessa finns med i Herman Lindqvists rikt illustrerade bok.

Bror Herman Lindqvist, född 1 april 1943 i Bromma församling i Stockholm, är en svensk journalist, författare och populärhistoriker. (Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Kungligt (inom Biografier & memoarer, Människor och bygd)


Författare: Lindqvist, Herman
Undertitel: 200 år med ätten Bernadotte i Sverige

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Genre: Biografier & memoarer
Ämnesord: Kings and rulers Kungar och härskare Biografier Ljudböcker
Artikelnr: 8397226

Bindning & skick: Pappband i fint antikvariskt skick. Med skyddsomslag i normalt antikvariskt skick. Äldre prislapp. Något lagernött. 8:o (22 cm i höjd) . År: 2010. Omfång: 199 s. ; ill. ; 22 cm. ISBN: 9789100125028. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

8397226
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad