.

Baker, J. A. | Pilgrimsfalken

Pilgrimsfalken

av J. A. Baker

177,36 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

J A Bakers mästerverk Pilgrimsfalken (The Peregrine) i nyöversättning av Andreas Vesterlund och med efterord av Jonas Ellerström.

Vi följer författaren när han under ett vinterhalvår (oktober till april) spanar efter den skyggaste och skickligaste av rovfåglar. Han strövar omkring i det engelska kustlandskapet med sin kikare.

Det gäller att förflytta sig omärkligt genom vegetationen eftersom pilgrimsfalkar är oerhört observanta och registrerar minsta detalj som förändras i det milsvida synfältet. Även falkens bytesfåglar är vaksamma. När en falk närmar sig lyfter andra fåglar från marken och flyr för sina liv. De flesta klarar sig men inte alla.

Plötsligt slår han till, i luften. Störtdyker mot en duva, mås eller vipa, dödar den omedelbart genom ett hugg i en halskota och landar med den på den utvalda platsen för dagens sparsmakade måltid.

J A Baker var totalt okänd som författare när han skickade manuskriptet om sitt envisa falkskådande till ett förlag i London. Boken kom ut 1967, har allt sedan dess tryckts i otaliga upplagor och har genom sina detaljerade skildringar blivit något av en kultbok för naturvänner. Därtill är Bakers sätt att berätta så skickligt, så gestaltande att boken idag dessutom betraktas som en litterär klassiker.

Nyöversättning av Andreas Vesterlund. Efterord av Jonas Eller­ström.

Nature writing at its absolute best.
THE GUARDIAN

One of the finest works on nature ever written.
BBC WILDLIFE

Pilgrimsfalkar är så skygga och så på sin vakt att de är hart när omöjliga att få syn på, men Baker har tålamod. Han sätter sig i sinnet att han ska komma falken närmare.

Falkar sover lätt. De vaknar av att ett löv rör sig i vinden, av det vajande gräsets viskning, av skuggor som förlängs och försvinner. De är rymlingar som flytt från allt utom fruktan.

Pilgrimsfalken av J A Baker. Nyöversättning av Andreas Vesterlund, efterord av Jonas Ellerström. ISBN 978-91-7742-567-0. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 224 sidor.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Zoologi (inom Djur & natur, Natur & vetenskap)


Författare: Baker, J. A.
Förlag: Bakhåll
Genre: Djur & Natur
Ämnesord: Rovfåglar
Artikelnr: 7631220

Bindning & skick: Danskt band. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 2021. Omfång: 219 s.. ISBN: 9789177425670. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Bakhåll
7631220
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt