.

Palmås, Karl | The Hambantota Connection

The Hambantota Connection

av Karl Palmås

198,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

I Hambantota - en fiskeby på Sri Lankas sydkust - bygger Kina en internationell flygplats, en cricketstadion och det som sägs bli Sydasiens största hamn. Kan denna plats placeras in i det mönster av kinesiska hamnar som amerikanska militärstrateger benämner The String of Pearls? Kommer byn att förvandlas till ett nytt Singapore eller en helt ny typ av stad på den geopolitiska kartan? Bör man förstå Hambantota i linje med ett tjugoförsta århundrade där det militära och det civila, politiken och företagandet, alltmer flyter samman? Följer fiskebyns utveckling den katastrofkapitalistiska logik som frodats efter 2004 års tsunami? Eller är platsens omvandling helt enkelt ett resultat av specifika och lokala förutsättningar, såsom presidentens auktoritära styre och benägenhet att utveckla och gynna sin hemstad?

I The Hambantota Connection möts visuella och textuella perspektiv präglade av författarnas respektive bakgrunder. Med förankring i dokumentärfotografi, utvecklingsgeografi och ekonomisk sociologi undersöker Kerstin Hamilton, Jonas Lindberg och Karl Palmås relationen mellan lokala fenomen och globala mönster, liksom mellan territorier och kartor. Lokala konflikter sätts i samband med global geopolitik och planetära flöden. Härifrån utvecklas berättelser om logistik och livskraft, om kolonialvälde och kolvätesvälde, om auktoritärt ledarskap och antropocena landskap, om fixerat kapital och fixerat kväve, och om ekonomins rumsliga och samtidigt fiktiva natur.

I bokens essäer, fotografier och artiklar framhävs hur en samhällsteori bör förstås som en motor snarare än en kamera, och en fotografisk representation som ett förslag snarare än ett bevis. Utifrån dessa positioner kritiseras den vanebetingade användningen av begrepp som modernitet, och istället föreslås alternativa sätt att få grepp om vad som händer i Hambantota och världen. The Hambantota Connection är ett försök att fånga världen, men även en undersökning av hur världen fångas genom fiktion, abstraktion och spekulation.

Kerstin Hamilton är bildkonstnär utbildad vid Dublin Institute of Technology och Högskolan för fotografi; Jonas Lindberg är docent i kulturgeografi vid Göteborgs Universitet; och Karl Palmås är docent i innovation och samhällsförändring vid Chalmers tekniska högskola.


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Nationalekonomi & finansväsen (inom Ekonomi & management, Humaniora)


Författare: Palmås, Karl
Förlag: Glänta produktion
Genre: Ekonomi & näringsväsen
Ämnesord: Utlandsinvesteringar Bildverk
Artikelnr: 500538

Bindning & skick: Linneband med skyddsomslag. Bra antikvariskt skick. 4:o (upp till cirka 210x297 mm) . År: 2014. Omfång: 240 s. ; 26 cm. ISBN: 9789186133597. Språk: Engelska

Glänta Produktion
500538
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Ny produkt