.

Swanberg, Lena Katarina (red.) | Spa

Spa

Behandling - träning - mat - avspänning

av Swanberg, Lena Katarina (red.)

262,26 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Spa är egentligen namnet på en belgisk kurort. En liten stad i Ardennerna, grundad under romartiden kring platsens naturliga varmvattenkällor. Romarna tyckte om att under sina härnadståg norrut i Europa bygga sina förläggningar där soldaterna kunde bada. De byggde sina termer, sina berömda romerska bad, på ett åttiotal platser i Europa, oftast där varmt vatten strömmade ur vulkanisk mark. I Vichy i Frankrike byggdes till exempel romerska bad, i Baden-Baden i Tyskland likaså, i Bath i England - och i Spa i Belgien.

Vad som hände med den belgiska kurorten Spa är att dess namn flyttade in i engelska språket. Spa blev ett ord för sig. Spa kom helt enkelt att betyda kurort eller hälsokälla. Så när man i Kalifornien under åttiotalet allt mer började intressera sig alltmer för hur nutidsmänniskan mår och lever, för de borttappade sambanden mellan kropp och själ. för balansen mellan avspänning och motion, lyftes ordet spa fram på nytt och fick ny innebörd: Å ena sidan modern kunskap om människans naturliga behov. Å andra sidan mångtusenårig historia, full av vatten, mineral, oljor, leror och beröring som syftar till välbefinnnande. Från Kalifornien har intresset för ett mer balanserat liv spritts över västvärlden.

Så vad ska vi med spa-kultur till? Vad betyder det?

Spa i modern mening kan i praktiken utformas på en rad olika sätt. Varje land har sin spa-kultur. Men grunden är densamma, den står på fyra stabila hörnstenar: Träning, avspänning, mat och behandling.

Om sådant handlar denna bok, som just därför heter Spa. I vid mening handlar den om behov i varje människas vardag: rörelse, vila, mat och beröring.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Hem & hushåll (inom Hem & Hushåll, Övrigt)


Författare: Swanberg, Lena Katarina (red.)
Undertitel: Behandling - träning - mat - avspänning

Förlag: Raster, Stockholm.
Genre: Varia : Hem & hushåll
Ämnesord: Hygien Personlig Medicin Preventiv
Artikelnr: 11317

Bindning & skick: Förlagsband. Förlagets vadderade pappband, närmast av sittdynekaraktär. 8:o (stor) . År: 1998. Omfång: 158 s. ; rikt ill.. ISBN: 9187214830. Språk: Svenska

Raster, Stockholm.
11317

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt