.

Persson, Eddie | Drabbad av Venus

Drabbad av Venus

Gaetano Donizetti - ett geni i sönderfall

av Eddie Persson

224,53 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Gaetano donizetti var redan under sin levnad en av de mest uppskattade och firade operatonsättarna i Europa. Ännu i dag är hans musik älskad, hans operor spelas ideligen och står ständigt på repertoaren på världens alla operahus.
Verkförteckningen är diger med 70 operor, alla av hög kvalitet och lyskraft. Under hela sitt vuxna liv var Donizetti sjuk i syfilis som långsamt bröt ned såväl kropp som själ. När han stod på höjden av sin enastående förmåga var han redan svårt sjuk, mot slutet av karriären var hans tillstånd katastrofalt dåligt. Mirakulöst nog förmådde han ändå att oförtrutet skriva musik på högsta konstnärliga nivå. De sista åren blev dock eländiga och hela hans livssituation fullkomlig hjärtskärande ömkligt.
När sjukdomen slog till med full kraft konsulterades de förnämsta läkare som gick att uppbringa i Paris. Flera av dem var världsauktoriteter inom sitt område och har för alltid skrivit in sina namn i medicinhistorien. Trots detta blev den medicinska behandlingen medioker.

Denna levnadsbeskrivning av Donizetti är fokuserad på hans sjukdom och dess djupt tragiska konsekvenser av dramatiska, ja nästan operamässiga dimensioner. För första gången ges här också en sammanställning och utförlig beskrivning av Donizettis många läkare och den behandling de erbjöd sin världsberömde patient. Därigenom ges samtidigt en god inblick i den medicinska standarden i Europa under 1800-talets första hälft.

Boken riktar sig såväl till operaentusiasten som till den allmänkulturellt och medicinhistoriskt vetgirige.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Musik (inom Konst & konstvetenskap, Humaniora)


Författare: Persson, Eddie
Undertitel: Gaetano Donizetti - ett geni i sönderfall

Förlag: Santérus Förlag
Genre: Konst- & konstvetenskap
Ämnesord: Biografier
Artikelnr: 406624

Bindning & skick: Förlagsband. . År: 2009. Omfång: 113 s.. Språk: Svenska

Santérus Förlag
406624
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt