.

Hochschild, Adam | Spräng bojorna

Spräng bojorna

Kampen mot slavhandeln

av Adam Hochschild

243,40 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

TOLV MÄNNISKOR SAMLADES 1787 på ett tryckeri i London för att bilda en förening mot handeln med slavar. De blev naturligtvis genast utskrattade. Men inom loppet av fem år hade den lilla gruppen dragit igång den största bojkottkampanj som världen dittills skådat. 300 000 engelsmän vägrade
att köpa slaveriprodukten socker.

Människorättsrörelsen hade därmed tagit sina första steg. Den hade visat sin kraft och den använde redan då de flesta av de medel som politiska aktivister gör än i dag: flygblad, rockmärken, affischer, massutskick av brev.

Adam Hochschild berättar den okända historien om ett antal modiga, engagerade och ibland närmast besatta människor som drev denna kampanj. Där fanns Thomas Clarkson, rörelsens organisatör som oförtröttligt red kors över England för att sprida budskapet. Där fanns Ouladh Equiano, också kallad Gustavus Vassa, den förste f. d. slav som skildrade slaveriet inifrån i en bok. Och där fanns John Newton, kapten på åtskilliga slavskepp som blev omvänd, predikade kristendom och motstånd mot slavhandeln och dessutom komponerade världens kanske mest berömda hymn, “Amazing Grace”.

Spräng bojorna handlar också om själva slaverisystemet. Den tecknar en chockerande bild av fasorna under slavjakten, på slavskeppen och på plantagerna. En bok som i samma medryckande stil som Kung Leopolds vålnad skildrar mötet mellan något av det mest upprörande och något av det mest hoppfulla i mänsklighetens historia.

“En underbar bok, rik och färgstark, en hyllning till många människors bedrifter.” -- THE GUARDIAN

Om slaveriet och kampen mot slavhandeln. År 1787 samlades tolv personer på ett tryckeri i London för att bilda en förening mot handeln med slavar. Fem år senare bojkottade 300 000 engelsmän inköp av slaveriprodukten socker. Slaveriet förbjöds 1833 i hela det brittiska imperiet. Här skildras också själva slavsystemet, den fasansfulla handeln med slavar, slavskeppen och arbetet på plantagerna. Omfattande källförteckning. Inläst ur Ordfront, 2006


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Brittiska öarnas historia (inom Kulturvetenskap & -historia, Humaniora)


Författare: Hochschild, Adam
Undertitel: Kampen mot slavhandeln

Förlag: Ordfront, Stockholm.
Genre: Historia
Ämnesord: 2008
Artikelnr: 38548

Bindning & skick: Förlagsband med skyddsomslag. 8:o . År: 2006. Omfång: 435 s. : ill.. ISBN: 9170370982. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

38548
2 objekt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt