.

Foucault, Michel | Vansinnets historia under den klassiska epoken

Vansinnets historia under den klassiska epoken

av Michel Foucault

243,40 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Michel Foucault är en central gestalt i den europeiska intellektuella diskussionen genom sina framställningar av vansinnets, fängelsets och sexualitetens historia. Hans första stora arbete var just Vansinnets historia (Histoire de la folie à l'âge classique). Det franska originalet publicerades 1961 och boken är nu tillgänglig i en sjätte svensk ombruten och översedd upplaga.

Foucault vill visa hur uppfattningen om vansinne och vad som är normalt beteende har förändrats över tiden liksom samhällets sätt att hantera vansinnet i olika institutioner. Han sammanbinder dessa förändringar med de grundläggande civilisationsuppfattningar som format det europeiska tänkandet sedan medeltiden.

Sune Sunesson ger i sin inledning en insiktsfull presentation av Foucaults arbeten och utveckling.

Paul-Michel Foucault, född 15 oktober 1926 i Poitiers, död 25 juni 1984 i Paris, var en fransk filosof och idéhistoriker, med särskild inriktning på psykologi och sociologi. Han var även verksam som politisk aktivist.

Foucault räknas som en av 1900-talets mera inflytelserika tänkare. Med sin kritik av samhälleliga institutioner och maktutövning har han förändrat många vetenskaper på djupet, och till de begrepp och teorier han lanserat, utvecklat eller populariserat finns biopolitik, statsrasism, normaliseringsprocess, konstruktivism, och en förändrad syn på sexualitet, vansinne, makt och kunskap. (fr Wikipedia)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Allmän kulturhistoria (inom Kulturvetenskap & -historia, Humaniora)


Författare: Foucault, Michel
Förlag: Arkiv, Stockholm.
Serie: Moderna klassiker
Genre: Historia
Ämnesord: Vansinne -- historia (sao) Psykiatri -- historia
Artikelnr: 5978

Bindning & skick: Trådhäftad. 8:o . År: 2017. Omfång: 331, [3] s.. ISBN: 9789179242268. Språk: Svenska

Arkiv, Stockholm.
5978
2 objekt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt