.

Mattsson, Britt-Marie | Neutralitetens tid

Neutralitetens tid

Svensk utrikespolitik från världssamvete till medgörlig lagspelare

av Britt-Marie Mattsson

564,15 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:


Svensk utrikespolitik - från världssamvete till medgörlig lagspelare

Hur har den svenska utrikespolitiken förändrats sedan neutraliteten och alliansfriheten befästes för över sextio år sedan? Med lika stor hetta som neutraliteten under årtionden försvarades, med lika stor lätthet övergavs den när Sverige ansökte om att bli medlem i EU. Den linje som så länge legat fast ansågs inte längre relevant.
Men Sveriges övergivna neutralitet - som sammanföll med Berlinmurens fall, Sovjetunionens kollaps och EU-inträdet - innebar inte att andra länder och maktblock gav upp sina ansträngningar att ta kommandot i världspolitiken. Kampen om dominans och inflytande fortsätter men med Sverige som iakttagare och lojal EU-medlem istället för som tidigare problemformulerare och aktör.
Hur gick det till när Sverige befäste neutraliteten och med den som bas förvandlades till världssamvetet som kunde spela en betydligt större utrikespolitisk roll än vad landets storlek motiverade? Och hur gick det till när Sverige övergav den rollen och anpassade sig till den plats som var avsatt för en liten nation utan större egna utrikespolitiska ambitioner?
Neutralitetens tid är en personlig utrikespolitisk resa under ett halvt århundrade där den svenska utrikespolitiken vävs samman med de dramatiska internationella skeendena under den perioden. I boken är också flertalet svenska utrikesministrar intervjuade och ger sin syn på den egna tiden på ministerposten.


... en alldeles ovanligt meningsfull bok.
GT
Mattsson har levt ett alldeles fantastiskt liv som utrikesjournalist och sina upplevelser förmedlar hon på ett sätt som gör läsningen till en stor behållning. Mer initierat och välskrivet än så här blir det inte.
Nya Kristinehamns Posten

...spännande och skrämmande ... Mattsson har mycket att berätta. VLT


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Sveriges historia (inom Kulturvetenskap & -historia, Humaniora)


Författare: Mattsson, Britt-Marie
Undertitel: Svensk utrikespolitik från världssamvete till medgörlig lagspelare

Förlag: Forum
Genre: Historia
Ämnesord: Utrikespolitik -- historia -- Sverige -- 1945 --
Artikelnr: 594438

Bindning & skick: Pappband med skyddsomslag (förlagets). 8:o (upp till cirka 148x210 mm) . År: 2010. Omfång: 422 s.. ISBN: 9789137134345. Språk: Svenska

Forum
594438
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt