.

Sartre, Jean-Paul | Tystnadens republik

Tystnadens republik

av Jean-Paul Sartre

98,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

NOBELPRISET I LITTERATUR 1964: ”för hans idérika författarskap, som genom sin frihetsanda och sanningssträvan har utövat ett vidsträckt inflytande i vår samtid”. “Aldrig har vi varit mer fria än under den tyska ockupationen. Vi hade förlorat alla våra rättigheter och i första hand rätten att tala; varje dag förolämpade man oss helt öppet och vi hade bara att tiga; man massdeporterade oss som arbetare, som judar, som politiska fångar; överallt på husväggarna, i tidningarna, på bioduken fann vi den vämjeliga och andefattiga bild som förtrckarna ville att vi skulle ha av oss själva: på grund av allt detta var vi fria.”

Så inleder Jean-Paul Sartre sin artikel “Tystnadens republik”, publicerad 1944 just då Frankrike befriats och en ny tid började. Mitt i befrielsens glädjerus ställde Sartre den obekväma frågan vad av motståndsrörelsens praktik som kunde räddas in i efterkrigstiden. I denna volym har samlats en rad artiklar där Sartre formulerar sin oro inför utvecklingen i Frankrike efter kriget. Några av artiklarna utgår från litterära texter, andra har tillkommit i öppen polemik, som uppgörelsen med Albert Camus.

Detta är den första breda presentationen på svenska av Sartre som politisk författare Den innehåller en rad centrala dokument som bidragit till att forma den europeiska vänstern.

Jean-Paul Charles Aymard Sartre, född 21 juni 1905 i Paris, död 15 april 1980 i Paris, var en fransk författare, intellektuell och filosof. Han tilldelades, men avböjde, Nobelpriset i litteratur 1964.

Sartre är känd som en av grundarna av existentialismen. Debutromanen La Nausée (Äcklet) utkom 1938, och sedan producerade han en mängd filosofiska, skönlitterära och politiska verk fram till sin död. I september 1944 bildade Sartre en redaktionskommitté för tidskriften, Les Temps Modernes, (Moderna tider) tillsammans med bland annat Raymond Aron, Merleau-Pontus men även tillsammans med sin livskamrat, filosofen och författarinnan Simone de Beauvoir. Första numret kom ut i oktober 1945. Både Sartre och de Beauvoir engagerade sig starkt politiskt mot den franska och internationella borgerligheten, och särskilt mot det franska kolonialstyret i Franska Algeriet. (fr Wikipedia)

--- Tycker du om Jean-Paul Sartre kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Albert Camus, Franz Kafka, Samuel Beckett, Franz Kafka, Idris Parry, Friedrich Nietzsche, Albert Camus, Robin Buss, Albert Camus, Joseph Laredo, Herman Hesse, F M Dostoevsky, Aldous Huxley.


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Kulturvetenskap & -historia, Humaniora)


Författare: Sartre, Jean-Paul
Förlag: P. A. Norstedt & Söner
Serie: En PAN-bok
Genre: Historia
Artikelnr: 2962202

Bindning & skick: Limhäftad / Pocket. Mindre riss på omslag/pärm. Normalt antikvariskt skick. Anteckningar på försättsbladet. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1976. Omfång: 189, [2] s.. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

2962202
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad