.

Zubicky, Sioma | Med Förintelsen i bagaget

Med Förintelsen i bagaget

av Sioma Zubicky

70,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Stark Auschwitz-skildring


Om precis två månader skulle jag fylla 19 år… Jag var befriad, fanns till, men fanns ändå inte… Kände ingen glädje, inte ens lättnad… Det kändes som om mina tårar för länge sedan torkat ut… Från den stunden blev Auschwitz min skugga och har förblivit det sedan dess.
Sioma Zubicky lämnade Paris på transport 59 till Auschwitz tillsammans med 991 andra judar. Vid ankomsten två dagar senare fick han se två tredjedelar av dem föras direkt till särbehandling. Både hans mamma och lillebror hörde till dem. Sioma kom in i lägret och blev nr 146021. När han i maj 1945 befriades, var han en av endast 13 överlevande från transport 59. Han är idag en av förintelsens sista ögonvittnen.
I Med förintelsen i bagaget berättar Sioma om sin märkliga uppväxt på cirkusen och om livet som xylofonspelande underbarn i Paris. Men han redogör också för nazitiden och åren i Auschwitz - och om det som hände efteråt. Under 20 års tid har Sioma rest runt i skolor, från Ystad till Haparanda, och föreläst om främlingsfientlighet och mobbing. Han menar att det är ungdomarna som avgör hur morgondagen kommer att se ut. Cirka 1 miljon elever har nu hört hans budskap från denna mörka period av historien.


Lugnt, sakligt, allvarligt och utan överord skildrar han transporten till Auschwitz, den sista glimten av mor och lillebror, den ohyggliga tiden i Auschwitz.
Marianne Morén, Svenska Dagbladet

Tryckt i 36.000 exemplar. Originalupplagan utkom 1997.

Sioma Zubicky, född Semyon Zubicky, 1 juli 1926 i Berlin i Tyskland, död 31 augusti 2014 i Stockholm, var en journalist, författare tillika överlevande från koncentrationslägret Auschwitz. Sioma Zubicky arbetade sedan början av 1990-talet aktivt mot rasism, främlingsfientlighet och mobbning. Hans bok Med Förintelsen i bagaget, som utkom 1997, skildrar hans erfarenheter av Förintelsen och nazisternas Europa. Boken är även utgiven under titeln Spiel, Zirkuskind, Spiel i Tyskland. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Memoarer (inom Kulturvetenskap & -historia, Humaniora)


Författare: Zubicky, Sioma
Förlag: Bonnier Carlsen
Genre: Kulturvetenskap & -historia
Artikelnr: 223752210

Bindning & skick: Limhäftad / Pocket i normalt antikvariskt skick. Äldre prislapp. Något kantstött. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 2002. Omfång: 127 s.. ISBN: 9789163836572. Språk: Svenska

Bonnier Carlsen
223752210
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad