.

Forsman, Per | Arbetets arv

Arbetets arv

av Per Forsman

224,53 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Historien är som ett hus: ett förråd för all mänsklig erfarenhet, alla livsformer, alla kunskaper. Den som har nyckeln dit och är någorlunda hemmastadd därinne sägs ha tillgång till ett rikt kulturarv. Men större delen av huset är försänkt i mörker: vilande, bortglömt. Framdraget i ljuset är bara paradmöblemanget.

“Arbetets arv” söker ‘möblera om’ kulturarvet så att öven det arbetande folket där kan finna speglar för sin självkänsla och självkännedom - både som kollektiv och som individer.

Boken sönderfaller i tre delar. Den första, “Arbetet”, handlar om arbetsprocessens utveckling under 1900-talet utifrån det historiska mötet mellan yrkesmannen och ingenjören i sekelskiftets värld. Den andra delen, “Klassen”, söker ledtrådar till den kollektiva arbetaridentitetens mysterier, och finner sådana både i de fattigas ställning i medeltiden, i 1800-talsborgerlighetens strävan efter social kontroll över de obesuttna, och i den kapitalistiska arbetsdisciplinens konfrontation med en äldre arbetskultur. Den tredje delen, “Kulturen”, berättar om den arbetarkultur som växte fram på den antydda grundvalen: hur arbetsarnas tänke- och levnadssätt formades i ställningstagandet till de borgerliga kulturidealen, till de egna traditionerna och till de nya frågeställningar som det kapitalistiska lönearbetet reste.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Allmän socialhistoria (inom Kulturvetenskap & -historia, Humaniora)


Författare: Forsman, Per
Förlag: Arbetarkultur, Stockholm.
Genre: Historia
Artikelnr: 10455

Bindning & skick: Limhäftad. . År: 1989. Omfång: 392 s.. ISBN: 9170142548. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

10455
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt