.

Apollinaire, Guillaume | Calligrammes

Calligrammes

av Guillaume Apollinaire

281,13 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Guillaume Apollinaire var en frodig centralgestalt i det parisiska litterära avantgardet under 1910-talet. Hans poesisamlingar Alcools och Calligrammes är nyskapande experimentell diktning. Han är upphovsmannen till ordet “surrealism” - ordet plockades redan upp av André Breton som använde det som beteckning på en hel rörelse.

“Calligrammes” var det namn han själv gav åt denna märkliga diktgenre som han egenhändigt uppfunnit. Det är bilddikter gjorda av text, alltså en sammanslagning av två medier, ord och bild. I hyllningen till fästmön Lou tecknar han hennes proträtt helt med hjälp av ord, näsan med ordet näsa, munnen med ordet mun osv.

Idén att göra bilddikter på detta vis är både enkel och genial, men har haft förvånansvärt få efterföljare. Många har experimenterat med liknande grepp (konkret poesi, multimediakonstverk m m) men utan att tränga ut eller överträffa Apollinaire.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Lyrik (inom Skönlitteratur)


Författare: Apollinaire, Guillaume
Förlag: Bakhåll, Lund.
Genre: Skönlitteratur : Poesi
Ämnesord: Skönlitteratur : Förlagsny Poesi
Artikelnr: 509729

Bindning & skick: Limhäftad. 8:o (upp till cirka 148x210 mm) . År: 2003. Omfång: 62, [2] s. ; 21 cm. ISBN: 9177422031. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Bakhåll, Lund.
509729
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt