.

Leiser, Erwin | Skymningslek

Skymningslek

av Erwin Leiser

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Erwin Leiser, född den 16 maj 1923 i Berlin, död den 22 augusti 1996 i Zürich, var en tyskfödd filmregissör och författare, bosatt i Sverige 1938-1966.

Uppvuxen i Berlin flydde Leiser vid 15 års ålder med sin familj till Sverige för att undkomma nazisterna. Han tog examen vid Lunds universitet och arbetade därefter som journalist och teater- och litteraturkritiker. Åren 1950-1958 var han redaktör på Morgon-Tidningen i Stockholm.

Vid sidan av sitt journalistiska arbete, översatte han tyskspråkig litteratur till svenska. Han var en av de första initiativtagare till översättning av nobelpristagaren Nelly Sachs och har översatt Bertolt Brecht, Friedrich Dürrenmatt och Max Frisch. Detta arbete ledde honom till att publicera en internationell teaterårsbok.

Leiser har sammanställt dokumentärfilmer om nazismen, t. ex. Den blodiga tiden (1960) och har också gett ut boken Sånger mellan krigen (1955). Mest känd är han för dokumentärfilmen Mein Kampf, baserad på nazistiskt material från hemliga arkiv, som skildrar nazisternas grymheter. Filmen betraktas fortfarande som en klassiker bland dokumentärerna om denna period av nationalsocialismen. Senare konfronterade han fascismen, speciellt den tyska varianten och bearbetning av dess brott, vilket också definierade temat för hans filmiska och journalistiska arbete.

År 1961, lämnade Leiser Sverige och flyttade till Zürich, där han levde fram till sin död. År 1967 var han medlem i juryn vid filmfestivalen i Venedig. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Lyrik (inom Skönlitteratur)


Författare: Leiser, Erwin
Förlag: FIB:s lyrikklubb
Genre: Skönlitteratur : Poesi
Artikelnr: 5982227

Bindning & skick: Pappband i normalt antikvariskt skick. Något kantstött. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1958. Omfång: 77 [1] s.. Språk: Svenska

FiB:s lyrikklubb
5982227
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad