.

Wat, Aleksander | Bokslut

Bokslut

av Aleksander Wat

262,26 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Den polske poeten Aleksander Wat (1900 - 1967) var årsbarn med förra seklet, och hans biografi och dikt är fyllda av det som kom att måla tiden mörkare. Han växte upp i ett judiskt hem i Warszawa med en katolsk barnflicka och visade tidigt intresse för böcker. Åren efter första världskriget ingick han i den unga polska futurist- och dadarörelsen. Men dadaistiska upptåg täckte inte den spricka som han upplevde att världens tillstånd och livets villkor skapade inom honom. Han blev kommunist, något som han senare kom att ta bestämt avstånd från, och tillbringade sju år i fångenskap i Gulag.
1946 kunde han återförenas med hustrun och sonen och återvända till Polen, men inte heller efterkrigs-Polen var en gynnsam arena för Wat och hans diktning. Från slutet av 50-talet levde han i exil i Frankrike, och under den sista tiden av sitt liv plågades han av svåra smärtor. I varje rad i Aleksander Wats diktning lyser tiden fram med sitt våld och sin terror, men det gör också humorn. Det finns något polyfont över hans dikt, lekfullheten förblev intakt ända till slutet.

Bokslut är en samlingsvolym vars urval sträcker sig över hela författarskapet.
Pressröster
»Nu utkommer ett längdsnitt ur Wats sparsmakade men överdådiga produktion, tolkat av tryffel­svinet bland våra översättare, Peter Handberg. Bokslut heter det. Den som slår upp pärmarna ska skåda ett sällsamt under: en askfärgad regnbåge.«
Aris Fioretos, Dagens Nyheter
»I sin diktning framstår Aleksander Wat som en Job-gestalt med galghumor som blandar klagosånger med lekfullhet.«
Johan Dahlbäck, Göteborgs-Posten


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Lyrik (inom Skönlitteratur)


Författare: Wat, Aleksander
Förlag: Modernista, Stockholm.
Genre: Skönlitteratur : Poesi
Ämnesord: 2008 Poesi
Artikelnr: 61802

Bindning & skick: Limhäftad. 8:o . År: 2006. Omfång: 141, [3] s. ; 20 cm . ISBN: 9188748936. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

61802
2 objekt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt