.

Ondaatje, Michael | Kattens bord

Kattens bord

av Michael Ondaatje

507,55 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Det är tidigt 50-tal och elvaårige Michael stiger ombord på passagerarfartyget Oronsay. Han placeras vid kattens bord längst ner i hierarkin, långt från kaptenens bord. I London, en halv värld bort, väntar hans mor och ett nytt liv. Under resan över Indiska oceanen, genom Suezkanalen och Medelhavet utforskar Michael tillsammans med två nyfunna jämnåriga vänner varje tum av fartyget. De upptäcker de vuxna medresenärernas hemligheter och dolda underverk i fartygets inre och sig själva.
Gradvis vävs berättelsen om äventyren under resan ihop med den vuxne Michaels minnen av resan. Kattens bord blir en färd från barndomen till vuxenvärlden, en passage från hemlandet till en annan plats, lyhört gestaltad på ett känsligt och stämningsfullt språk. Kattens bord är en mästerlig roman av en av samtidens mest hyllade författare.
Michael Ondaatje fick Booker-priset för Den engelske patienten (1993) och romanen blev en flerfaldigt Oscarsbelönad film. Internationellt har Kattens bord tagits emot som Michael Ondaatjes återkomst, både läsare och kritiker har tagit den till sina hjärtan.
Kattens bord (The Cat's Table) är översatt av Nille Lindgren.
Omslagsbild: Peter-Andreas Hassiepen
Omslag: Conny Lindström
Kattens bord är en konstfullt uppbyggd roman som utnyttjar genrens möjligheter: här finns ett antal olika tidsplan att röra sig mellan och infogade berättelser som efteråt lägger nya lager av tolkningar till det som hände ombord. Här finns självklart också en tydlig intrig som inbegriper mördaren i fängelsehytten, en akrobat, en stum flicka, en nyckel, en pistol och Michaels vackra kusin Emily, men det är inte dessa filmiska händelser med dramatisk kulmen av blod och krutrök som ger mig behållning utan Ondaatjes skildring av barndomen, dess känslodjup och stora allvar. De tre pojkarna - Michael som vet att föräldrar är flyktiga och opålitliga företeelser, Ramadhin med sitt varma men skadade hjärta och den karismatiske rebellen Cassius - finner varandra ordlöst på barns sätt, och under den tre veckor långa resan löper de som en flock vilda hundar genom sin pojkvärlds oändliga frihet Det är en fin skildring av barndomens magi - och av den skärningspunkt när lusten att lämna barndomen föds.
Ellen Mattsson, Svenska Dagbladet
Michael Ondaatje har ett varsamt sätt att berätta och han försöker göra något av alla de fasetter som erbjuds i själva romankonstruktionen. Samtidigt balanserar han på den lina som faran för symbolisk överbelastning innebär. Det skulle kunna bli lite väl tungt med färden mellan barn och vuxen, över halva jordklotet och med all representation som fartyget rymmer, ungefär som Noas ark, där det finns en av varje sort.
Men Ondaatjes lugna, sakliga röst motverkar risken i en välskriven, punktvis laddad berättelse om en pojkes livsresa. Med ett djup som mättar texten utan att störa historien.
Maria Schottenius, Dagens Nyheter
I den lankesisk-kanadensiske författaren Michael Ondaatjes mest kända roman, den Bookerprisbelönade Den engelska patienten, löper berättelsen sömlöst genom den ungerske greven, den indiske soldaten och den kanadensiska sjuksköterskan. I hans senaste bok, Kattens bord, som nu kommer på svenska, är perspektivet samlat hos ett enskilt subjekt, men här finns samma breda spektrum.
Kattens bord är utmärkt...

Michael Ondaatje, född 12 september 1943 i Colombo, är en lankesisk-kanadensisk författare. Ondaatjes mest kända verk är Den engelske patienten som även har filmatiserats. Ett annat känt verk som Ondaatje har författat är Anils skugga, en bok som utspelar sig i hans hemland, Sri Lanka. (fr Wikipedia)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Prosa (inom Skönlitteratur)


Författare: Ondaatje, Michael
Förlag: Natur & Kultur
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Ämnesord: Kanadenisk skönlitteratur
Artikelnr: 476386

Bindning & skick: Förlagsband. . År: Utg. 2013. Ej o.u.. Omfång: 319 s.. ISBN: 9789127133792. Språk: Svenska

Natur & kultur
476386
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt