.

Sartre, Jean-Paul | Äcklet

Äcklet

av Jean-Paul Sartre

80,19 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

NOBELPRISET I LITTERATUR 1964: ”för hans idérika författarskap, som genom sin frihetsanda och sanningssträvan har utövat ett vidsträckt inflytande i vår samtid”. En av de stora tolkningarna av den moderna människan.

Efter ett kringflackande liv har Antoine Roquentin slagit sig ned i en liten fransk hamnstad. För att fördriva tiden sysslar han med att fullborda ett historiskt arbete, men det inger honom ingen tillfredsställelse. Historien är död för honom, även hans eget förflutna, och han är oförmögen att upprätta kontakt med det närvarande. Lösryckt ur alla sammanhang grips han av ett oemotståndligt äckel inför sitt eget kroppsliga jag, inför själva existensen av människor och ting. Äcklet är en bok utan nåd, en av de stora tolkningarna av den moderna människans främlingsskap. Med etsande inlevelse skildrar Jean-Paul Sartre en livssituation där identitetsförlust och overklighetskänsla blir till en kväljande upplevelse av tillvarons absurditet.

--- Jean-Paul Sartre (1905-1980) var en fransk författare, skriftställare och filosof. Känd mest som en av grundarna (jämte Kierkegaard, Nietzsche, Camus osv) till den filosofiska strömningen existentialismen. Hans mest kända roman är Äcklet (1938). Levde tillsammans med filosofen och författaren Simone de Beauvoir.

Jean-Paul Charles Aymard Sartre, född 21 juni 1905 i Paris, död 15 april 1980 i Paris, var en fransk författare, intellektuell och filosof. Han tilldelades, men avböjde, Nobelpriset i litteratur 1964.

Sartre är känd som en av grundarna av existentialismen. Debutromanen La Nausée (Äcklet) utkom 1938, och sedan producerade han en mängd filosofiska, skönlitterära och politiska verk fram till sin död. I september 1944 bildade Sartre en redaktionskommitté för tidskriften, Les Temps Modernes, (Moderna tider) tillsammans med bland annat Raymond Aron, Merleau-Pontus men även tillsammans med sin livskamrat, filosofen och författarinnan Simone de Beauvoir. Första numret kom ut i oktober 1945. Både Sartre och de Beauvoir engagerade sig starkt politiskt mot den franska och internationella borgerligheten, och särskilt mot det franska kolonialstyret i Franska Algeriet. (fr Wikipedia)

--- Tycker du om Jean-Paul Sartre kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Albert Camus, Franz Kafka, Samuel Beckett, Franz Kafka, Idris Parry, Friedrich Nietzsche, Albert Camus, Robin Buss, Albert Camus, Joseph Laredo, Herman Hesse, F M Dostoevsky, Aldous Huxley.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Sartre, Jean-Paul
Förlag: Bonnier Pocket
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 494961

Bindning & skick: Limhäftad / Pocket. 12:o (mindre än 148x210 mm) . År: 2013. Omfång: 305 s.. ISBN: 9789174292367. Språk: Svenska

Bonnier Pocket
494961
2 objekt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt