.

Jarry, Alfred | Dagarna och nätterna

Dagarna och nätterna

av Alfred Jarry

300,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Alfred Jarrys roman Dagarna och nätterna handlar om soldaten Sengle som krånglar sig ur armén genom att spela sjuk. Han mixtrar med febertermometern, sväljer väldiga doser koffein och använder alla upptänkliga trick för att lura läkaren. Han ser sig själv som en outsider som inte passar in någonstans, han är helt enkelt för intelligent och för intellektuell för att finna sig tillrätta i folkhopen. Ska man passa in i armén måste man först låta operera bort hjärnan.

Romanens gåtfulla titel får sin förklaring i en tragikomisk episod när Sengle är på permission i Paris och möter en grupp soldater som blivit nattblinda de har fått så dåligt mörkerseende på grund av näringsbrist och syrebrist att de inte kan se något alls i stadens skumma nattbelysning. De snubblar hjälplösa omkring och bråkar sinsemellan om åt vilket håll sjukhuset ligger. De går vilse i storstadsvimlet, ingen hjälper dem, ingen bryr sig om en hel pluton förvirrade soldater som stapplar gatan fram och ropar att sjukhuset är försvunnet. Sengle inser att sådär riktningslöst beter sig i själva verket även normalseende, de har inte heller kontroll, hittar inte heller vägen i tillvaron och allt går egentligen på ett ut: dagarna och nätterna är lika dunkla. Trots flödande dagsljus och god syn är vanligt folk i själva verket blinda, nedsänkta i livsfilosofiskt beckmörker, oförmögna att ens ana vad livet går ut på.

Alfred Jarry (1873-1907) tillhör den franska litteraturens säregnaste gestalter: legendarisk genom sitt bisarra leverne, föregångare till surrealismen, en av den absurda skolans fäder och i många hänseenden en själsfrände till Falstaff, fakir.
(fr Wahlström & Widstrand)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Prosa (inom Skönlitteratur)


Författare: Jarry, Alfred
Förlag: Bakhåll, Lund.
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Ämnesord: Skönlitteratur (förlagsny)
Artikelnr: 509726

Bindning & skick: Klotryggband. 8:o (upp till cirka 148x210 mm) . År: 2005. Omfång: 158 s.. ISBN: 9177422449. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Bakhåll, Lund.
509726
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt