.

Oswald, Gösta | Christinalegender

Christinalegender

av Gösta Oswald

178,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Erik Gösta Oswald, född 9 juni 1926 i Stockholm, död 26 juli 1950 utanför Brissund på Gotland (drunkning), var en svensk författare och i viss mån även tonsättare.

Gösta Oswald debuterade, 20 år gammal, med den avancerat modernistiska diktsamlingen Den andaktsfulle visslaren. Lyrisk mässa i fyra böcker. Han räknas till de unga och udda genierna i den svenska lyriska modernismen.

Hans författarskap karaktäriseras som ett samtal med valfrändskaper från filosofins och litteraturens olika tider och sfärer. Hans stora intresse för musik avsatte spår i hans diktning och han eftersträvade litterära kompositioner i enlighet med musikens former.

Efter debutsamlingen skrev han romanen Christinalegender, vilken dock inte utgavs förrän 1963. Huvudpersoner är Petrus de Dacia och Christina av Stommeln, men det är inte någon traditionell historisk roman utan ett lyriskt tankespel genomströmmat av mystik och en mosaik av citat från bland andra Mäster Eckehart, Erik Lindegren och T.S. Eliot.

Romanen En privatmans vedermödor, som Oswald utgav 1949, är en skildring av den smärtsamma upplevelsen av livets absurditet. Den postuma Rondo, inspirerad av Hieronymus Bosch, kretsar kring teman som försoning och livets ogripbara kaos. Den kunde endast utges i de fragment som förelåg vid Oswalds död, men är ansedd som en av det svenska 1900-talets mest säregna texter. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Oswald, Gösta
Förlag: Bonniers
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 4768195

Bindning & skick: Häftad med flikar (danskt band). Kantstött. Något lagernött. Normalt antikvariskt skick. 8:o (upp till cirka 148x210 mm) . År: 1963. Omfång: 189 s.. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Bonniers
4768195
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad