.

Rydberg, Viktor | Den siste atenaren

Den siste atenaren

I-II

av Viktor Rydberg

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Den siste athenaren är en roman av Viktor Rydberg, skriven 1859. Den skildrar kristendomens seger över den antika kulturen.

I den svenska prosans historia anses Den siste athenaren beteckna en milstolpe. Verket innebar följetongens och romanens avancemang till så kallad finlitteratur. Syftet med romanen var en uppgörelse med reaktionära tendenser i Svenska kyrkan. Rydberg hyllar liksom bokens hjälte Krysantheus en platonsk idealism. Realismen i personteckningen anses emellertid sällsynt, ty personerna verkar som livlösa språkrör för idéer. Dialogen är episk. Sin styrka anses romanen ha i det polemiska och idéanalytiska stoffet, i miljöteckning.

Med Den siste athenaren lyckades journalisten vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning Rydberg i sin strävan att göra följetongsromanen till ett verktyg för liberal kritik och idédebatt.

Viktor Rydberg (1828-1895) var journalist, vetenskapsman och författare. Som lyriker är han en av våra klassiker från 1800-talet och många av hans dikter är välkända i breda lager av svenska folket ännu idag. Kantat, författad till jubelfestpromotionen i Uppsala 1877, Den nya Grottesången och inte minst Tomten är exempel på dikter som fortfarande lever. Det är främst genom sin idédiktning som Rydberg har kommit att bli en klassiker som inte bara är hans egen tids utan även senare tiders. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Rydberg, Viktor
Undertitel: I-II

Förlag: Albert Bonniers, Stockholm.
Serie: Skrifter ; V-VI
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 9589192

Bindning & skick: Klotband. Förlagets röda rikligt dekorerade klotband med röda snitt. 8:o . År: 1906. Omfång: 2 vol. : 298 + 351 s.. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

9589192
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad