.

Rydberg, Viktor | Vapensmeden (hägringar från reformationstiden)

Vapensmeden (hägringar från reformationstiden)

av Viktor Rydberg

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Vapensmeden. Hägringar från reformationstiden är en historisk roman av Viktor Rydberg, utgiven 1891. Romanen är utarbetad på mycket kort tid efter Rydbergs tillfrisknande från en längre tids sjukdom; han började skriva boken på våren 1891, och den gavs ut på hösten samma år.

Den är en historisk berättelse som utspelar sig i Jönköping.[2] Rydberg låter mot bakgrunden av historiska tilldragelser sin fantasi leka fram poetiska tavlor, samtidigt som romanen är en stridsskrift mot intolerans och fanatism och för humanitet. Rydberg har i verket inte fäst någon större vikt vid att undvika anakronismer, vilket visas av ett citat ur ett brev från författaren till en person som påpekat en felaktighet i boken:

Jag skref Vapensmeden under några lyckliga sommarveckor i flygande hast och i icke förverkligad afsikt att rätta kronologiska oegentligheter i alstret. Jag kom icke ens att gifva titelbladet dess rätta lydelse, den som det har i den danska öfversättningen: Vapensmeden. Fantasier på bakgrund af Reformationstiden. En prosadikt.

I romanen förekommer ett antal versifierade dikter som senare även har publicerats på annan plats, bland annat Betlehems stjärna, som tonsatts av bland andra Alice Tegnér och blivit en känd julsång.

Viktor Rydberg (1828-1895) var journalist, vetenskapsman och författare. Som lyriker är han en av våra klassiker från 1800-talet och många av hans dikter är välkända i breda lager av svenska folket ännu idag. Kantat, författad till jubelfestpromotionen i Uppsala 1877, Den nya Grottesången och inte minst Tomten är exempel på dikter som fortfarande lever. Det är främst genom sin idédiktning som Rydberg har kommit att bli en klassiker som inte bara är hans egen tids utan även senare tiders. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Rydberg, Viktor
Förlag: Bonniers
Serie: Skrifter
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 9867196

Bindning & skick: Klotband. Klotband. 8:o . År: 1920. Omfång: 274 s.. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Bonniers
9867196
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad