.

Gyllensten, Lars | Sokrates död

Sokrates död

av Lars Gyllensten

158,49 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

I de antika berättelsern är Sokrates en hjälte och ett föredöme när han samlar sina vänner omkring sig för att bevittna hur han tömmer giftbägaren. Behärskning, filosofiskt lung och trohet mot de egna idealen - den döende Sokrates blir något av en symbol för västerländska kardinaldygder.

Men när Lars Gyllensten återberättar historien om Sokrates sista dagar och död på sin blixtrande sensuella prosa, då vänder han samtidigt på den vanliga bilden av den döende filosofen och ställer den kätterska frågan om Sokrates verkligen handlar rätt när han offrar sott eget liv och sina närmastes lycka för höga ideal och upphöjda normer.

Sokrates uppträder inte själv i denna, inte särskilt lättillgängliga idéroman, men han är andligen närvarande. Hans död och dess moraliska konsekvenser och inverkan på hans hustru Xanthippa och dottern Aspasia är det egentliga temat

Lars Johan Wiktor Gyllensten, född 12 november 1921 i Stockholm, död 25 maj 2006 i Stockholm, var en svensk författare, läkare och ledamot av Svenska Akademien.

Gyllensten debuterade som författare med diktsamlingen Camera obscura år 1946, tillsammans med Torgny Greitz under pseudonymen Jan Wictor. Boken bemöttes först av många kritiker som ett seriöst menat verk, men när det avslöjades att den var ihopskriven på några timmar av två medicinarstudenter som en parodi på fyrtiotalismens modernistiska lyrik utbröt en kort men häftig debatt om substansen i denna genre. Den första boken i eget namn var Moderna myter (1949) som följdes av Det blå skeppet (1950) och Barnabok (1952).

Gyllensten ägnade hela sitt författarskap åt att behandla grundläggande livsfrågor. Han kallade själv sitt författarskap för existentiell grundforskning och hade Søren Kierkegaard som sin främsta och viktigaste förebild. Om honom skriver han bland annat i essäsamlingen Nihilistiskt credo (1964). (fr Wikipedia)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Gyllensten, Lars
Förlag: Albert Bonniers, Stockholm.
Serie: Delfinserien
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 14076

Bindning & skick: Limhäftad / Pocket. 8:o (liten) . År: 2005. Omfång: 215, [1] s. ; 18 cm. ISBN: 9100106992. Språk: Svenska

14076
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt