.

Milosz, Czeslaw | Maktövertagandet

Maktövertagandet

Roman

av Czeslaw Milosz

178,00 kr
Inkl. moms Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Genom att väva samman en handfull människoöden återskapar Czeslav Milosz atmosfären i Polen vid tiden för det ryska maktövertagandet.

Professor Gils reflexioner under arbetet med en översättning av Thukydides utgör en sammanfogande länk mellan romanens olika partier. Piotr Kwinto är en av de unga intellektuella som fylls av skuldkänslor för sin obeslutsamhet inför den nya tiden.

Den dogmatiske marxisten Winter hör till dem som stöder de nya makthavarna, medan andra - som den religiöse nationalisten Michal eller professor Gils dotter Joanna - ser förtryck istället för befrielse.

Alla möts de i ett infekterat samhälle, ett samhälle av tvetydigheter och “dubbelt tänkande, där självständighet och uppriktighet har blivit farliga egenskaper.

1980 års Nobelpristagare i litteratur.

Czes aw Mi osz, född 30 juni 1911 i Šeteniai i Litauen (dåvarande Ryssland), död 14 augusti 2004 i Kraków i Polen, var en polsk författare. Han mottog Nobelpriset i litteratur 1980.

Efter första världskriget flyttade familjen från Šeteniai till Wilno (som då tillhörde Polen), där han bland annat utbildades i hebreiska och tog en juristexamen.

Mi osz var en period bosatt i Paris där han började skriva poesi. När han flyttade tillbaka till Vilnius tog han arbete på en radiostation men blev avskedad för att han var vänstervriden. Därefter flyttade han till Warszawa och efter en tid som författare blev han diplomat i Washington och Paris. 1951 sökte han politisk asyl i Frankrike och sedan 1960 var han bosatt i USA.

1961 blev Czes aw Mi osz professor i slaviska språk och litteratur vid University of California, Berkeley. 1970 fick han sitt amerikanska medborgarskap. På 1990-talet återvände han till Polen och bosatte sig i Kraków. Mot slutet av sitt liv hade han tre pass: Polens, USA:s och Litauens.

I böcker som Issadalen (1955), Mitt Europa (1959) med mera och diverse artiklar har han diskuterat om det europeiska kulturarvet, inte bara det centraleuropeiska utan även Sverigerelaterat, bland annat finns i hans produktion en poetisk dikt om botanikern Carl von Linné och referenser till Emanuel Swedenborg. Mi osz har även som skönlitterär författare förstått flodens betydelse för kulturens blomstring, floden som på många sätt bundit samman Europa. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Milosz, Czeslaw
Undertitel: Roman

Förlag: Brombergs
Genre: Skönlitteratur
Artikelnr: 17373213

Bindning & skick: Pappband med skyddsomslag (förlagets). Fint antikvariskt skick. Något kantstött. Mindre riss på skyddsomslag. Sv. originalupplaga. Dedikation (ej förf). Nobelpristagare. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1982. Omfång: 291 s.. ISBN: 9176080544. Språk: Svenska

17373213

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Ny produkt