.

Orwell, George | 1984

1984

av George Orwell

186,79 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Berättelsen utspelas i ett grådystert London. Huvudpersonen Winston bor i en lägenhet i det nedslitna hyreskomplexet Segerhuset. Romanen börjar med att Winston kommer springande i aprilblåsten och glider in genom glasdörrarna till Segerhuset utan att kunna hejda en virvel av sand från att också slinka in.

I entrén och på varje våningplan ser han affischen med det enorma ansiktet och texten STOREBROR SER DIG. Han tar trapporna upp till sin lägenhet eftersom hissen som vanligt inte fungerar.

I varje hem finns en mörk metallplatta som kallas teleskärmen. Den sänder ut bild och ljud - för det mesta är det Partiets musik varvad med mässande röster som förmedlar dagens partiinformation. Skärmen registrerar också vad som händer i lägenheten. Partiet, med ledargestalten Storebror, ser allt, hör allt.

Winston arbetar på Sanningsministeriet. Hans uppgift är att skriva om historien genom att korrigera gamla böcker och tidningsartiklar så att de stämmer med Partiets beskrivning av det förflutna. Han trivs inte med sin vardag. Han känner sig hopplöst ensam och rädd för att hans stora hemlighet ska avslöjas: att han misstror Partiet. Winstons kollegor kämpar för att vara så renläriga som möjligt. Skräcken alla lever med är att Tankepolisen ska upptäcka att man sagt, gjort eller bara tänkt något oacceptabelt.

Winstons liv förändras den dag han får ett meddelande från Julia, en ung kvinna på Skönlitterära avdelningen...

1984 är den klassiska romanen om hur överheten - samhället, staten, strukturerna - härskar över individen genom att kontrollera språket och tänkandet. För att regera och fortsätta regera måste man kunna rubba verklighetsuppfattningen. Det kontrollerade vansinnet...

Fredsministeriet sysslar med krig. Sanningsministeriet sysslar med lögner. Kärleksministeriet sysslar med tortyr. Välståndsministeriet sysslar med svält.

Eric Arthur Blair, mer känd genom författarnamnet George Orwell, född 25 juni 1903 i Motihari, Bihar, Brittiska Indien, död 21 januari 1950 i Camden i London, var en brittisk författare och journalist. Hans verk kännetecknas av ett skarpt intellekt och en genialisk kvickhet, en djup medvetenhet om social orättvisa och ett starkt motstånd till totalitarism, samt en förkärlek till språklig klarhet och en tro på direktdemokratisk frihetlig socialism.

George Orwell är väl ansedd som en politisk och kulturell kommentator. Förutom skönlitteratur och polemisk journalism skrev Orwell även litteraturkritik och poesi. Hans två främsta verk är den satiriska romanen Djurfarmen (1945) och den dystopiska romanen 1984 (1949). Andra aktade verk är Hyllning till Katalonien (1938), en berättelse om hans erfarenheter som volontär på den republikanska sidan under spanska inbördeskriget, samt ett flertal essäer, såsom Politics and the English Language. Hans kulturella inflytande, både inom populärkulturen och den politiska kulturen, ger sig till känna än idag. Flera av hans neologismer, tillsammans med termen Orwellsk (vilket blivit ett ordstäv för något drakoniskt eller manipulativt socialt fenomen som är skadligt för ett fritt samhälle), har satt sig i den folkliga jargongen. (fr Wikipedia)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Orwell, George
Förlag: Bakhåll
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Ämnesord: Totalitarism Dystopier
Artikelnr: 34289219

Bindning & skick: Limhäftad. 4:o (26-35 cm i höjd) . År: Utg. 2021. Omfång: 286 s.. ISBN: 9789177425502. Språk: Svenska

Bakhåll
34289219
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt