.

Gorkij, Maksim | Min barndom

Min barndom

av Maksim Gorkij

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

År 1914 kommer första delen av en självbiografisk trilogi ut. En självbiografi som slår allt det han tidigare har skrivit.

Första delen Min barndom börjar med att fyraårige Aleksejs far är död. Tillsammans med sin mor reser han på Volga för att bo hos sin mormor och morfar. Modern klarar inte av sina bröders eviga träta om arvet efter fadern, som ännu ej är död. Hon lämnar Aleksej för att hitta arbete på annat håll. Aleksejs morfar är en sur, grinig och snål person som ständigt plågar sin omgivning. Men till det positiva för Aleksej hör att han lär honom att läsa och skriva. Mormodern däremot står för det goda i livet, hon tröstar barnen när de får stryk och hon är en fantastisk sagoberättare. Sin mor har Aleksej inte särskilt mycket kontakt med, hon dör när Aleksej bara är tio år gammal. Morfadern säger då till honom: Seså ja Leksej, du är ingen medalj jag vill inte ha dig hängande på mig. Ge dig ut i världen .

Andra delen heter Ute i världen (1917) och inleds med Jag var ute i världen….. Här får vi följa den unge Aleksej och hur han på olika sätt förtjänar sitt uppehälle.

Tredje och sista delen i trilogin heter Mina universitet och den utkommer 1923. Boken inleds med: Jag begav mig alltså till universitetet i Kazan för att studera, varken mer eller mindre. (fr dagensbok.com)

Förord av professorn i ryska språket och litteraturen Nils Åke Nilsson.

Aleksej Maksimovitj Pesjkov (ryska: ), mer känd under författarnamnet Maksim Gorkij (ryska: ), född 28 mars 1868 i Nizjnij Novgorod, död 18 juni 1936 i Gorki Leninskije, var en rysk författare. Gorkij betyder den bittre. Han var en av arbetarförfattarnas främsta företrädare av socialrealismen som litterär stil. Josef Stalin och Andrej Zjdanov skulle senare låta vidareutveckla stilen till socialistisk realism, med Gorkij som förebild. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Gorkij, Maksim
Förlag: Bra Klassiker
Genre: Skönlitteratur
Artikelnr: 2362224

Bindning & skick: Konstskinnband i normalt antikvariskt skick. Guldsnitt. Främre omslag medbundet. 8:o (21 cm i höjd) . År: 1981. Omfång: 207, [1] s. ; 21 cm. Språk: Svenska

Bra klassiker
2362224
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad