.

Nordström, Ester Blenda | Patron förlovar sig

Patron förlovar sig

av Ester Blenda Nordström

139,62 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Ester Blenda Nordströms roman Patron förlovar sig i nyutgåva med efterord av Ylva Floreman.

Ester Blenda Nordström var en pionjär inom den undersökande journalistiken och en lysande författare som skrev briljanta böcker under nittonhundratalets första decennier men som med tiden glömdes bort nästan helt, ända tills Bakhåll började återutge hennes böcker.

I följd kom nyutgivningarna av En piga bland pigor, Kåtornas folk, Amerikanskt och Byn i vulkanens skugga. Dessutom Anna Hylanders dokumentärfilm Ester Blenda och Fatima Bremmers Augustprisbelönade biografi Ett jävla solsken. Nu är Ester Blenda Nordström åter ett uppmärksammat namn i det svenska kulturlivet.

Hon var Sveriges första wallraff­journalist - och en av världens första, i alla fall långt före Günther Wallraff - när hon år 1914 utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Resultatet blev En piga bland pigor som avslöjade hur pigorna på landet hade det.

Ester Blenda gjorde så mycket annat också. Hen­nes resor världen över blev lysande resereportage - de bästa har vi samlat i boken Motorcykel genom Sverige.

Därutöver skrev denna multibegåvade skribent också barn- och ungdomsböcker, som även de blev bestsellers på sin tid, men som sedan glömdes bort och som inte har funnits i tryck på decennier. Hon skrev fyra stycken, samtliga finns nu i nyutgåvor på Bakhåll: En rackarunge (om föräldralösa flickan Ann-Mari vars busstreck gav inspiration till Astrid Lindgrens Madicken, Emil och Pippi); 15 år - Några blad i en rackarunges liv; Patron Ann-Mari samt Patron förlovar sig.

Rackarungen Ann-Mari är bara 19 år när hon blir bonde och tar över ett nedlagt lantbruk som hon nystartar. Röjer i husen, städar, målar, reparerar, skaffar djur. Hon är lika full av energi som tidigare, men hon har mognat. Borta är busandet, nu är det allvar. Hennes spretiga rastlöshet har övergått i konkret konstruktiv handlingskraft.

I denna avslutande bok går hon i lantbruksskola bland 213 manliga kamrater. Hon hyr ett rum av en gammal dam. Varje morgon kommer hon till skolan på motorcykel. Hon brevväxlar med pojkvännen Stefan som befinner sig i Bulgarien. Hon avvärjer skickligt inviterna från klasskamraterna.

Ester Blenda berättar - lika levande och medryckande som i alla sina böcker - om Ann-Maris vardag. Allt är så visuellt skildrat att man ser det hela framför sig. Samtidigt som boken beskriver Sverige för hundra år sedan är den ett porträtt av Ester Blenda själv som ung.

I efterordet berättar Ylva Floreman om den oförlikneliga Ester Blendas person, om hennes Ann-Mari-böcker och om hennes insats som pionjär inom journalistiken.

Romanen Patron förlovar sig av Ester Blenda Nordström. ISBN 978-91-7742-566-3. Mjuka pärmar med flikar, högkvalitetspapper, sydda ark, 128 sidor.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Historisk roman (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Nordström, Ester Blenda
Förlag: Bakhåll
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Ämnesord: Bönder Lantbruk Flickor Ungdomsböcker
Artikelnr: 7667224

Bindning & skick: Danskt band. Originalupplaga. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 2021. Omfång: 125 s.. ISBN: 9789177425663. Språk: Svenska

Bakhåll
7667224
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt