.

Enquist, Per Olov | Legionärerna

Legionärerna

En roman om baltutlämningen

av Per Olov Enquist

218,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Legionärerna : är en dokumentärroman som utgavs 1 september 1968, författad av P.O. Enquist. Boken handlar om den så kallade Baltutlämningen

Romanen handlar om de baltiska soldaternas situation i Sverige efter andra världskrigets slut och den omdiskuterade utlämningen av dem till Sovjetunionen den 25 januari 1946.

Efter första världskriget blev de baltiska staterna självständiga. Under andra världskriget ockuperades de först av Sovjetunionen. 1941-1944 blev de baltiska länderna ockuperade av Tyskland och en del balter blev olagligt tvångsinkallade i den tyska armen. När de tyska trupperna drog sig tillbaka 1944 blev Baltikum åter ockuperat av Sovjetunionen. Vid krigsslutet flydde ett antal baltiska legionärer till Sverige; dessa räknades utan bevis kollektivt av Sovjetunionen som krigsförbrytare, och Sovjetunionen begärde att de skulle utlämnas dit. I november meddelade utrikesminister Östen Undén för den svenska regeringen att balterna skulle utlämnas, vilket förorsakade hungerstrejk och ett antal självmord. Den 25 januari 1946 fördes 146 man över till det ryska fartyget Beloostrov i Trelleborg.

Romanen blev mycket uppmärksammad både för sin faktaredovisning och för sin analys av beslutsprocessen. Expressen kallade boken för bokhöstens mest uppmärksammade och diskuterade när den släpptes. Den belönades med Nordiska rådets litteraturpris 1969. Romanen filmatiserades 1970 med manus av Enquist i samarbete med filmens regissör Johan Bergenstråhle. Filmen fick titeln Baltutlämningen.

Romanen har även mötts av kritik. Författaren Bertil
Häggman menar exempelvis att Enquist har sökt att
rättfärdiga utlämningen och att han okritiskt har baserat sin roman enbart på officiella sovjetiska uppgifter.
(fr Wikipedia)

Per Olov Enquist, även känd som P.O. Enquist, född 23 september 1934 i Sjön, Hjoggböle i Bureå församling i Västerbotten, död 25 april 2020 i Vaxholms distrikt, var en svensk författare, dramatiker och regissör.
(fr Wikipedia)

--- Tycker du om Per Olov Enquist kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Patrick Suskind.


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Historisk roman (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Enquist, Per Olov
Undertitel: En roman om baltutlämningen

Förlag: P. A. Norstedt & Söners Förlag AB
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Ämnesord: Baltutlämningen 1946
Artikelnr: 8304223

Bindning & skick: Pappband i normalt antikvariskt skick. Med skyddsomslag i normalt antikvariskt skick. Författarens dedikation. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1968. Omfång: 414 s.. Språk: Svenska

8304223
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad