.

Boye, Karin | Dikter. Kallocain. Kris

Dikter. Kallocain. Kris

av Karin Boye

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Det ingår dikter från diktsamlingarna Moln och Gömda land, Härdarna och För trädets skull.

Kallocain, med undertiteln Roman från 2000-talet, är en dagboksroman från 1940 av Karin Boye. Den är hennes både sista och mest kända roman, översatt till fler än tio olika språk.

Romanen innehåller inslag av både science fiction och dystopi, och beskriver ett framtida samhälle där individen tillhör staten, har betydelse enbart som en del i gruppen och ständigt övervakas. Den finner inspiration från samhällsutvecklingen i både Tyskland och Sovjetunionen före andra världskriget.

Genom sina känslor för en kvinnlig studiekamrat tvingas den unga Malin Forst att omvärdera sitt liv. På tröskeln till vuxenlivet konfronteras hon med behovet att finna sin egen sanning i en värld av färdiga och fasta ideal.Romanen handlar om den värdekris som Europa befann sig i efter första världskriget. De gamla värderingarna hade raserats och en ny kultur hade ännu inte byggts upp.Karin Boye tar sin egen ungdomskris som exempel när hon lyfter fram kärleken som den starkaste kraften i livets tjänst. Genom att bejaka sitt begär överskrider Malin den föreskrivna livsrollen och börjar en upptäcksresa in i det okända. Kris (1934) är Karin Boyes formmässigt mest avancerade roman. Genom inflätade dialoger och prosalyriska avsnitt förs berättelsen om Malins uppgörelse med sig själv och kulturvärdena fram till den avslutande bekännelsen till livstron.
(fr alberrtbonniersforlag.se, karinboye.se, Wikipedia)

Trettioförsta-fyrtiofemte tusendet. Förord av Daniel Hjorth.

Karin Maria Boye, under en tid Björk, född 26 oktober 1900 på Vasaplatsen 11 i Göteborg, död natten till den 24 april 1941 i Alingsås (folkbokförd i Oscars församling, Stockholm), var en svensk författare, poet och översättare. Hon var mest känd för sin poesi, men skrev även ett flertal romaner, noveller och artiklar. Av hennes prosaverk har den dystopiska science fiction-romanen Kallocain blivit mest uppmärksammad.
(fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Boye, Karin
Förlag: Bonniers
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 22306223

Bindning & skick: Pappband (förlagets) i normalt antikvariskt skick. Äldre prislapp. 8:o (23 cm i höjd) . År: 1992. Omfång: 346, [1] s. ; 23 cm. ISBN: 9789100553333. Språk: Svenska

Bonniers
22306223
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad