.

Lagerlöf, Selma | Körkarlen | Bannlyst

Körkarlen ; Bannlyst

av Selma Lagerlöf

148,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

NOBELPRISET I LITTERATUR 1909: ”på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning”. Körkarlen (1912) anses vara ett av Selma Lagerlöfs stora mästerverk, men också en av de mörkaste historier hon har skrivit. I centrum för berättelsen står David Holm, en buse som efter ett slagsmål ligger medvetslös på stadens kyrkogård. Han väcks till liv av en körkarl utstyrd till liemannen; David tvingas följa denne på en resa, där han konfronteras med sina illgärningar. Berättelsen kan liknas vid en sägen och spökhistoria där gränsen mellan verklighet och fantasi upphävs. Det är även en socialrealistisk berättelse så tillvida att den beskriver förhållandena i stadsslummen, där alkoholismen och tuberkulosen skördar sina offer. Lagerlöf ansåg själv att boken var en av hennes främsta och när den 1920 framgångsrikt filmatiserades av Victor Sjöström kom den att nå stor internationell spridning och framgång.

Bannlyst är en bok av Selma Lagerlöf från 1918. Det är en mörk berättelse som behandlar kannibalism, hustrumisshandel och första världskriget. Handlingen följer i första hand Sven, som kämpar med det äckel som alla - även han själv - känner för honom, och Sigrun, som tvingas fly från sin våldsamme make. Kannibalismen och kriget jämförs med varandra och frågan ställs vilket som är värst. Svaret boken ger är att det är mycket värre att begå ett brott mot en levande, än en som är död.
(fr Wikipedia)

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, född 20 november 1858 på Mårbacka i Östra Ämterviks församling i Värmland, död 16 mars 1940 på Mårbacka, var en svensk författare. Selma Lagerlöf var 33 år när hennes debutroman Gösta Berlings saga utgavs 1891. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909.

Lagerlöf var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur. Hon var även en av ursprungsledamöterna i Samfundet De Nio.

Även om Lagerlöf förknippas med Mårbacka bodde och verkade hon i Falun under många år, och det var där hon skrev några av sina främsta verk. Även sedan hon flyttat tillbaka till Mårbacka återvände hon flera gånger om året till Falun. (fr Wikipedia)

--- Tycker du om Selma Lagerlöf kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Jeff Noon.


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Lagerlöf, Selma
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 24867225

Bindning & skick: Trådhäftad i normalt antikvariskt skick. Något kantstött. Äldre prislapp. Ouppsprättade sidor. Namnteckning (samtida, ej framträdande). 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1953. Omfång: 224 s.. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

24867225
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad