.

Boye, Karin | Kallocain

Kallocain

av Karin Boye

177,36 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Karin Boyes mästerverk Kallocain i nyutgåva med efterord av Johan Svedjedal.

Detta är den spännande romanen om den ambitiöse kemisten Leo Kall som uppfunnit en drog som fått namn efter honom: Kallocain.

När en försöksperson får den gröna vätskan injicerad i armen förloras genast förmågan att hålla något hemligt. Spärrarna släpper, alla frågor besvaras utan tvekan. Det märkliga preparatet - sanningsdrogen - är precis vad som behövs i en diktatorisk stat. Nu kan en medborgare som kallas till förhör inte längre dölja sina innersta tankar.

Leo är gift med Linda. De har tre barn i åldrarna åtta till fyra: sonen Ossu och döttrarna Maryl och Laila. De bor i en lägenhet under jord i Kemistaden nr 4. I varje lägenhet finns polisörat och polisögat som registrerar allt som pågår i hemmet.

Både Leo och Linda tillhör de priviligierade som har ovanjordslicens och kan röra sig uppe på gatorna. De är lydiga medborgare, eller medsoldater som det kallas. Landet de bor i, Världsstaten, är ständigt i krig med Grannstaten. Undantagstillstånd råder jämt.

När romanen börjar har Leo fått beröm från överordnade för sin utomordentliga uppfinning, men hans glädje över framången störs av att Linda på sista tiden visat intresse för hans chef, Edo Rissen...

Karin Boyes roman - som utkom 1940 - är en antitotalitär klassiker. Den föregriper och liknar på många sätt Orwells 1984. Båda har behållit sin otäcka aktualitet. I efterordet berättar Johan Svedjedal - som 2017 nominerades till Augustpriset för sin Boyebiografi Den nya dagen gryr - om Karin Boyes liv och om just denna viktiga bok.

Kallocain av Karin Boye. Efterord av Johan Svedjedal. ISBN 978-91-7742-576-2. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 208 sidor.

Karin Maria Boye, under en tid Björk, född 26 oktober 1900 på Vasaplatsen 11 i Göteborg, död natten till den 24 april 1941 i Alingsås (folkbokförd i Oscars församling, Stockholm), var en svensk författare, poet och översättare. Hon var mest känd för sin poesi, men skrev även ett flertal romaner, noveller och artiklar. Av hennes prosaverk har den dystopiska science fiction-romanen Kallocain blivit mest uppmärksammad.
(fr Wikipedia)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Moderna klassiker (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Boye, Karin
Förlag: Bakhåll
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Ämnesord: Kemister Övervakning Dystopier Dagboksromaner
Artikelnr: 26318221

Bindning & skick: Danskt band. 8:o (21 cm i höjd) . År: Utg. 2022. Omfång: 205 s. ; 21 cm. ISBN: 9789177425762. Språk: Svenska

Bakhåll
26318221
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt