.

Lo-Johansson, Ivar | Lastbara berättelser

Lastbara berättelser

av Ivar Lo-Johansson

178,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Lastbara berättelser är titeln på dessa tjugotvå längre och kortare berättelser, alla ägnade de mänskliga laster, förvillelser och dårskaper som Ivar Lo-Johansson i den senare delen av sitt författarskap så ofta och med sådant mästerskap skildrat.

I Kvinnofabriken försöker en ung arbetsledare på en kvinnodominerad textilfabrik utnyttja sin maktställning för att få spela tupp i hönsgården, men sätts ömkligt på plats av ett handlingskraftig kvinnokollektiv. Om vad skamliga lustar, skendöd och social välfärd kan ställa till för ett gammalt undantagspar handlar den muntert makabra En sodomit. De sju lördagarna berättar om hur en byskomakare i kärleksbesvär för att beveka sin vrånga käring tar sig till att stjäla hennes äggpengar och därigenom köpa sig äktenskaplig lycka.

Perspektiv och stämningslägen skiftar oupphörligt i dessa berättelser. Här möter vi i berättelserna från en äldre tid till exempel Casanova, Rousseau och Thoreau i fängslande närporträtt, här öppnas avgrunden mellan dikt och verklighet i en stackars porrförfattares fantasivärld och den grå verklighet han lever i. Här berättas om ett par svenska trubadurers sällsamma upplevelser av Norge, norska jenter och norsk skidåkning.

Lastbara berättelser utkom 1974 och utgör ännu ett vittnesbörd om Ivar Lo-Johanssons skaparkraft och fabuleringsförmåga, hans djupa människokunskap, humor, hans unika förmåga av insikt och inlevelse i vitt skilda epoker och miljöer. (fr förlaget)

Ivar Lo-Johansson, ursprungligen Ivar Johansson, folkbokförd som Karl Ivar Loe, född 23 februari 1901 på torpet Ådala under Hammersta gods, Ösmo socken, död 11 april 1990 i Stockholm, var en svensk författare. 1933 publicerade han romanen Godnatt, jord, vilket blev hans stora genombrott. Under 1930- och 1950-talet var han en aktiv samhällsdebattör i frågor som gällde statarnas, de äldres och de svenska romernas levnadsförhållanden i Sverige. Lo-Johansson har inspirerat många senare författare från arbetarklassen - inte minst genom sitt suggestiva sätt att skildra kroppsarbete, ensamhet, längtan bort och erotisk lust - och han har kallats både monumental och skandalös. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Relationer (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Lo-Johansson, Ivar
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 29541228

Bindning & skick: Klotband i normalt antikvariskt skick. Med skyddsomslag i normalt antikvariskt skick. Mindre riss på skyddsomslag. Äldre prislapp. Snedläst. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1974. Omfång: 301 s.. ISBN: 9100393479. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

29541228
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad