.

Espmark, Kjell | Béla Bartók mot Tredje riket

Béla Bartók mot Tredje riket

av Kjell Espmark

224,53 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Béla Bartók, Ungerns främste kompositör under 1900-talet, tvingades p g a sin kritik mot nazismen och dess ungerska allierade att gå i landsflykt. Den gick över södra Frankrike och där fångar Kjell Espmark honom i denna koncentrerade konstnärsroman.
Nîmes i södra Frankrike, sommaren 1941. Större delen av landet är ockuperat av nazisterna. En ström av människor, de flesta judar, söker sig mot hamnstäderna för att komma undan i sista stund. En av dem är den ungerske kompositören Béla Bartók. Han har kallat sig själv frivillig jude för att protestera mot tyskarna och deras allierade i hemlandet. Nu är han på flykt till USA för att undgå deras hämnd. Han är övervakad och har all anledning att frukta för sitt liv.
Kjell Espmark finner här utgångspunkten för sin koncentrerade roman om Bartók och kampen mot nazismen. Han tränger in i denne mästares skapande, skildrar hans ambitioner att utforska och förstå den ungerska folkmusiken och han gestaltar Bartóks vånda när han förstår att just denna folklighet kan missförstås och tolkas som ett utslag av samma na-tionalism som den fascisterna hänger sig åt.
Bartók är Ungerns främste kompositör i modern tid. Han föddes 1881 och dog i USA 1945. Först 1988 återfördes hans kvarlevor till Ungern.

Den ungerske tonsättaren Béla Bartók är på flykt till USA under 2:a världskriget. I Frankrike sitter han med sin fru på ett café. Medan han iakttar ett par män som håller honom under uppsikt betraktar han sitt liv - komponerandet, kärleken och det stora forskningsarbetet med att söka all musiks rötter i folkmusiken. Han ser också kriget och den härskande vilddjursmentaliteten. Uppgörelse med konstens och människans villkor under makt och tyranni. Inläst ur Norstedt, 2004


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Prosa (inom Skönlitteratur)


Författare: Espmark, Kjell
Förlag: P. A. Norstedt & Söner, Stockholm.
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 49401

Bindning & skick: Förlagsband, skyddsomslag. 8:o . År: 2004. Omfång: 126, [2] s. . ISBN: 9113013548. Språk: Svenska

49401
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt