.

Claesson, Stig | Svart asfalt grönt gräs

Svart asfalt grönt gräs

av Stig Claesson

158,49 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Vilket skäl jag haft att försöka berätta om min barndom och tidiga ungdom lämnar vi därhän. Titeln “Svart asfalt grönt gräs” verkar i förstone pretentiöst poetiskt men är lätt att förklara. Jag föddes i slutet av det glada tjugotalet och växte upp på tvärgatorna på yttersta östra Södermalm i Stockholm under trettiotalsdepressionen då Stockholm ännu inte vuxit utanför tullarna. Därav den svarta asfalten. Men lika mycket som jag växte upp och tillbringade mina barnaår i denna vår huvudstad, lika mycket var jag ett barn av Bondesverige och var lika hemma på ett litet skomakarställe med tre kor vid sidan om i Västergötlands redan då glesbyggda skogar. Därav det gröna gräset.

De flesta i min generation stockholmare med inflyttade landsortsbor som föräldrar växte upp på detta sätt. Med två helt olika dialekter och två helt olika attityder som vi aldrig blandade.
Inte då.

Självbiografisk roman om barn- och ungdomsår under slutet av 1930-talet och en bit in på 40-talet. Spelplatserna är i huvudsak den svarta asfalten på Söder i Stockholm och morfaderns västgötska gröna gräs. Hans olika barndomsvärldar åskådliggör den stora folkomflyttningen från landsbygden till städerna. Förf. ställer med ömsint skärpa en svunnen verklighet mot dagens samhälle med dess alltmer avhumaniserande förhållanden. Inläst ur Bonnier, 2000

Stig John Claesson, även känd under signaturen Slas, född 2 juni 1928 i Huddinge, Stockholms län, död 4 januari 2008 i Stockholm, var en svensk författare, illustratör, tecknare och målare.

Claessons berättande kännetecknas av en nästan oefterhärmlig stil, präglad av en speciell andhämtning, jargonger och upprepningar. Han var på en gång söderkisen med fasta rötter i hemstaden och resenären, som klarögt och med sinne för det bisarra fångade och återgav intryck från främmande länder och städer, men också från den svenska landsbygden. Hans böcker utgör ofta mellanting av faktiska reportage och fiktion, illustrerade med känsliga och precisa teckningar. Som illustratör medverkade han i tidningarna Joker och Folket i bild med små porträtt av svenska städer. (fr Wikipedia)


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Prosa (inom Skönlitteratur)


Författare: Claesson, Stig
Förlag: Albert Bonniers, Stockholm.
Genre: Skönlitteratur : Prosa
Artikelnr: 12833

Bindning & skick: Limhäftad / Pocket. 8:o (liten) . År: 2001. Omfång: [6] s., s. 9-272, [1] s. : ill. ; 18 cm. ISBN: 9100577421. Språk: Svenska

12833
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt