.

Heller, Joseph | Gud vet

Gud vet

av Joseph Heller

158,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Joseph Heller, född 1 maj 1923 i Coney Island, Brooklyn, New York, död 12 december 1999 i East Hampton, Long Island, New York, var en amerikansk författare.

Han växte upp i de judiska kvarteren på Coney Island, bara ett stenkast från ett av världens mest berömda nöjesfält. Föräldrarna var rysk-judiska immigranter och Joseph uppfostrades av modern och av sina äldre halvsyskon. Fadern dog nämligen när Heller bara var fem år gammal.

Barndomen beskriver han som ljus i självbiografin Nu och då. Trots faderns död, mitt under den stora depressionen, samt att familjen levde under mycket knappa omständigheter, var det för lille Joseph en sorglös tid. Efter skolan hade Joseph Heller en rad olika arbeten, bland annat som smed i Pittsburgh, och efter andra världskriget, som lärare och reklamskribent. Men det som mest kom att förändra hans liv var förmodligen anfallet på Pearl Harbor i december 1941. Han var 19 år och anmälde sig som frivillig till arméns flygvapen och blev stationerad på Sardinien i Italien. Det är från denna tid han hämtat stoff till antikrigsromanen Moment 22 (1961), som blev en kultbok bland ungdomar under Vietnamkriget.

Heller är en av vår tids mest lästa och berömda författare. Hans genre tillhör kategorierna krig och satir. Han har mycket humor i böckerna, citat som Frid på jorden skulle innebära slutet för civilisationen såsom vi känner den och En expert på internationella relationer är i allmänhet till lika stor nytta för sitt land som en expert på kiromanti eller frenologi vittnar kanske något om typen av humor. Innan sitt stora genombrott skrev Heller många noveller och essäer och var även verksam som pjäsförfattare. Den bok som blev mest känd och som sålts i cirka 20 miljoner exemplar är Moment 22. (fr Wikipedia)

--- Tycker du om Joseph Heller kan du nog även vara intresserad av dessa författare: Kurt Vonnegut, George Orwell, William Golding, Ken Kesey, Anthony Burgess, Blake Morrison, Ernest Hemingway, Hunter S Thompson, Fyodor Dostoyevsky, Franz Kafka, Philip K Dick.


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Relationer (inom Prosa, Skönlitteratur)


Författare: Heller, Joseph
Förlag: Wahlström & Widstrand, Finland
Genre: Skönlitteratur
Artikelnr: 64072

Bindning & skick: aa. Förlagsband med skyddsomslag. Omslaget är lite slitet, särskilt i kapitälen. Namnteckning på försättsbladet. 8:o . År: 1984. Omfång: 401 s.. ISBN: 9146147969. Språk: Svenska

64072
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad