.

Almqvist, Kurt (red.) | Jung och litteraturen

Jung och litteraturen

[Essäer]

av Almqvist, Kurt (red.)

281,13 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

I tystnaden bland spillrorna efter postmodernismen, poststrukturalismen och dekonstruktionismen tycker jag mig urskilja några ljud. Det låter som ett porlande; är det en bäck eller källa? Nej, det tycks komma djupare ifrån, det har något välbekant över sig, som hade det funnits där hela tiden men vi hade upphört att lyssna. Så beskriver Eva Ekselius den romantiska kulturella underström som allt sedan upplysningen letat sig fram i kulturlandskapet. I denna underström ingår i hög grad C G Jungs psykologi.
Trots att Jung själv skrivit relativt lite om skönlitteratur, med undantag för studier om James Joyces Odysseus och Friedrich Nietzsches Sålunda talade Zarathustra, har han haft avsevärd betydelse för ett stort antal författarskap.
Jung och litteraturen är en samlingsvolym med essäer om Jungs betydelse för litteraturen sedd genom olika författarskap.
Redaktör för boken är Kurt Almqvist. Eva Ekselius inleder med att skriva om den romantiska traditionen och om P.O. Enquists författarskap. Kay Glans behandlar den psykoanalytiska litteraturkritiken i ett kritiskt perspektiv och Carola Hermelin skriver om relationen mellan Jung och Herman Hesse och om Hesses Demian. Kate Larsons bidrag handlar om likheterna mellan Gaston Bachelard och Jung. Agneta Pleijel behandlar jaget, världen och medvetandet i Tomas Tranströmers poesi och hos Jung. Maria Schottenius essä handlar om Jungs betydelse för Kerstin Ekmans författarskap. Slutligen skriver Lennart Warring om Jung och populärlitteraturen.Medverkande:
Kurt Almqvist (red.) är medlem av Natur och Kulturs redaktionskommitté för utgivningen av Valda skrifter av C G Jung och rektor för Institutet för analytisk psykologi. Han är författare till boken Att läsa Jung.
Eva Ekselius är fil. dr, författare och medarbetare på Dagens Nyheters kulturredaktion.
Kay Glans är poet, författare och kulturjournalist, bl. a. understreckarredaktör på Svenska Dagbladet.
Carola Hermelin är fil. dr och bibliotekarie vid Svenska Akademiens Nobelbibliotek. Hon är också lärare vid Institutet för analytisk psykologi.
Kate Larson är författare och kulturjournalist och bl.a. verksam som teaterkritiker på Aftonbladet. Hon är medlem av Natur och Kulturs redaktionskommitté för utgivningen av Valda skrifter av C G Jung.
Agneta Pleijel är författare till ett antal skönlitterära verk och professor vid Dramatiska Institutet. Hon har tidigare
bl. a. varit kulturchef på Aftonbladet.
Maria Schottenius är författare och kulturchef på Expressen. Hon har tidigare bl.a. varit redaktör för BLM.
Lennart Warring är fil. lic. och doktorand vid Institutionen för Filmvetenskap vid Stockholms Universitet. Han är också lärare vid Institutet för analytisk psykologi.Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Särskilda riktningar (inom Psykologi & psykiatri, Humaniora)


Författare: Almqvist, Kurt (red.)
Undertitel: [Essäer]

Förlag: Natur & Kultur
Genre: Psykologi
Artikelnr: 3607207

Bindning & skick: Pappband. 8:o (15-25 cm i höjd) . År: 1998. Omfång: 208 s.. ISBN: 9789127072152. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Natur & kultur
3607207
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt