.

Wikström, Owe | Om heligheten

Om heligheten

Helighetens envisa vägran att försvinna : religionspsykologiska perspektiv

av Owe Wikström

178,00 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

“Jag vet inte om jag tror på något speciellt. Men jag längtar efter andlighet och blir djupt berörd när jag kommer in i en kyrka. Heligheten fascinerar mig. Vad beror det på?”

Varför försvinner inte helighetslängtan hos den sekulariserade människan? Varför berörs människor av mystik trots att de säger sig inte kunna tro? Varför försvinner inte religion i västerlandet när människor “har det så bra”?

Denna bok söker skapa förståelse för den lockelse som symboler och riter utövar. Den diskuterar de etablerade samfundens förändrade roll när de inte längre har entreprenad på andligheten. Den beskriver en del av fascinationen för det omedvetna, för drömmar oc djuppsykologi som ett slags profan postmodern religiositet.

Det är ingen systematisk eller teologisk bok om helighetens historia. Istället resonerar den om människans sökande efter det okränkbara - inom eller utom kyrkorna - mot bakgrund av tänkandet hos t.ex. Eliade, Hedenius, Freud och Jung. Exempel tas från skönlitteratur och psykoterapi.

För alla som är intresserade av livsfrågor, andlighet och religionens förändrande ansikte är detta en klargörande bok - oavsett om man själv uppfattar sig som religiös eller inte.

Fred Bernt-Owe Wikström, född 16 april 1945 i Överluleå, är en svensk teolog, författare, psykoterapeut och präst. Åren 1984-2012 var han professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet.

Wikström är känd inom religionsvetenskapen för sin forskning om förhållandet mellan religion och olika kliniska psykologiska tillstånd, som trauman och fobier. Han har även forskat på moderna författarskap och klassiska kompositörer med användning av socialkonstruktivistiska och psykodynamiska teorier. Han är särskilt upptagen av samspelet individ-kultur för tolkningen av religiös erfarenhet. Vid sidan av vetenskapliga publikationer har han skrivit ett tjugotal böcker om musik, litteratur, konst och populärkultur. (fr Wikipedia)


Denna bok är antikvarisk.

Denna bok finns i kategorierna:

Religion & esoterika (inom Humaniora)


Författare: Wikström, Owe
Undertitel: Helighetens envisa vägran att försvinna : religionspsykologiska perspektiv

Förlag: Natur & Kultur
Genre: Religion & Esoterika
Ämnesord: Det heliga
Artikelnr: 509808

Bindning & skick: Pappband med skyddsomslag (förlagets). Pappband med skyddsomslag. Namnteckning. Gott skick. 8:o (upp till cirka 148x210 mm) . År: 1993. Omfång: 215 s.. ISBN: 9127035573. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

Natur & kultur
509808
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Antikvarisk

Specifika detaljer

Begagnad