.

Rudbeck, Olof | Atlanticans naturalhistoria

Atlanticans naturalhistoria

av Olof Rudbeck

262,26 kr
Levereras inom 1-3 vardagar
Quantity:

Legenden om Atlantis har länge eggat människans fantasi. Platons berättelse om en ö i Ocenaen utanför Herkules stoder som sjönk i havet i en väldig katastrof, har förmått många vetenskapsmän genom tiderna att försöka lokalisera ön.

Det svenska bidraget i genren är naturforskaren och arkeologen Olof Rudbecks (1630-1702) magnum opus Atlantica. Rudbeck anknöt till den göticistiska traditionen och argumenterade med en sällan skådad arsenal citat ur antika och fornnordiska myter att det sägenomspunna Atlantis i själva verket skulle vara Skandinavien.

En viktig roll i argumenteringen spelar naturalhistorien. Naturen, i synnerhet den svenska, är ett av de fundament som Rudbecks hela historieforskning vilar på - Sveriges land, sjöar, berg, strömmar och mera sådant. Själva topografin och naturen hade enligt dåtidens uppfattning stått orubblig sedan syndafloden och skulle så förbli till tidernas ände.

Rudbeck gjorde mätningar och iakttagelser i den svenska naturen och kunde jämföra sina resultat med vad som sagts om Atlantis, om skyternas land samt om hyperboréernas och amasonernas land. Texterna innehåller en blandning av konkreta, träffande naturiakttagelser och sådant som kan betraktas som mytfragment och litterär utsmyckning i barockens anda.

För bokens urval och inledning står Gunnar Eriksson, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, tillika hängiven amatörbotanist.


Denna bok är förlagsny.

Denna bok finns i kategorierna:

Vetenskap | Teknik (inom Natur & vetenskap)


Författare: Rudbeck, Olof
Förlag: Atlantis, Stockholm.
Genre: Naturvetenskap
Ämnesord: Naturvetenskap Historia Sverige Stormaktstiden Idéhistoria Lärdomshistoria
Artikelnr: 7846

Bindning & skick: Förlagsband, skyddsomslag. 8:o . År: 1998. Omfång: 306, [1] s. : ill. ; 22 cm. ISBN: 9174866257. Språk: Svenska

Läst denna bok och vill hjälpa oss att förstå..? Delta i vår enkät om denna bok, klicka...

7846
1 Produkt

Uppgifter

Typ av bok
Ny

Specifika detaljer

Ny produkt