Roos, Anders | Min plats i Skåne : Skånska profiler om sina favoritplatser
  • Roos, Anders | Min plats i Skåne : Skånska profiler om sina favoritplatser

Roos, Anders | Min plats i Skåne : Skånska profiler om sina favoritplatser

SEK281.00
Denna bok är förlagsny.

Författare: Roos, Anders
Förlag: Roos & Tegner
Genre: Film och fotografi
Ämnesord: Blå
Artikelnr: 333542

Bindning & skick: Förlagsband. | År: Utg. 2006 | Omfång: 153 s. | ISBN: 9789197614405 | Språk: Svenska
Typ av bok
Bindning
Quantity
LEVERANS: Skickas inom 2-3 vardagar.

  • Säker sajt Säker sajt
  • Billig enhetsfrakt Billig enhetsfrakt
  • 14 dagars ångerrätt med fri retur 14 dagars ångerrätt med fri retur
FÖRORD AV PETTER KARLSSON.

?Lommas solnedgång är bäst i världen? skriver Anna-Lena Brundin och tänk, jag som alltid trott att det var den utanför lilla byn Pater Noster, en timme norr om Kapstaden.
Men hennes motivering övertygar mig:
?Den är bäst för att den är så nära.?
Så är det nog.
Smultronställen kan ligga kvar ett helt liv i en skogsglänta, vid en strand, i en bergsskreva, till och med i ett blåshål av betong som i Sven Melanders lilla fina text om Malmö Stadion, men de följer oss också som en jolle i kölvattnet på en världsomseglare.
Smultron är okynniga bär med kort livslängd och en storlek som inte ens borde räcka till att uppfylla ens en bråkdel av en modern människas krav på stimulans, kickar och allt vad vi nu så desperat söker efter. Men smaken kan sitta i ett helt liv.
Klänger jag den branta stigen uppför Taffelberget så nog tänker jag på den där lilla knallen hemma vid sjön Välen i södra Östergötland där jag och min lillayster knöt fast gungans rep och tränade för att en dag bli bergsklättrare.
I dag mäter knallen ungefär fyra meter över havet.
Då var den 8 848.
På kvällarna brukade jag smyga till mitt eget smultronställe med luftgeväret och skjuta prick på bilar. Jag inbillar mig att det under några år for runt en massa bilar i Ydre kommun med små, små bucklor i plåten. Som rullande durkslag ungefär. Eller stridsvagnar på väg mot en front som låg nånstans bakom bonden Franssons rödmålade lada. Jag var precis som Anna-Lena Brundin ett barn som hade lätt för att ge saker ett större värde än de nog egentligen hade. En kopparödla var en drake, en gubbe på moppe en förrymd brottsling och en klyfta mellan två kvinnobröst orsaken till dålig nattsömn i veckor.
Och samtidigt...
Är inte just detta den stora levnadsvisdomen?
Att förmå uppskatta det lilla och nära? Att inte nödvändigtvis behöva fara till andra världsdelar för att finna tillvarons kärnpunkt? Inse att paradiset lika gärna kan ligga bakom Franssons lada. Eller i Lommas hamn. Eller varför inte på Malmö Stadion, strax bakom spelargången där vinden alltid biter som kallast?
Det är därför det är en rätt fantastisk bok, det här. Jag tittar på de undersköna bilderna och läser om hur Ricky Bruch hämtar inspiration och kristaller i lavafälten utanför Höör och jag tänker: ?Herregud, det visste jag faktiskt inte om Ricky, att han är en sån ... romantiker!? Eller att Eva Rydberg understundom tar sin Yamaha för att käka våfflor i Hillesgården. Eller att Pia Hansen har en arabhäst som v e t att han är vacker. Eller att Percy Nilsson är snäll mot Slätteröds frusna rådjur. Eller att det i vackra Arild fanns två herrar som kallades Bröderna Bajs och rullade skittunnor genom gatorna när Jan Boris-Möller var grabb.
Eller så njuter jag helt enkelt bara av Jan Sigurds historia om den snälle tullaren på Ven som tittade i väskan, såg alla flaskorna och sa: ?Ja...
Denna bok är förlagsny.

Författare: Roos, Anders
Förlag: Roos & Tegner
Genre: Film och fotografi
Ämnesord: Blå
Artikelnr: 333542

Bindning & skick: Förlagsband. | År: Utg. 2006 | Omfång: 153 s. | ISBN: 9789197614405 | Språk: Svenska
333542-9789197614405

Data sheet

BOKREA
Ord. pris

Specific References

ISBN
9789197614405