Cullberg, Johan | En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf
  • Cullberg, Johan | En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf

Cullberg, Johan | En diktares kompost : om Gunnar Ekelöf

226,00 kr
Denna bok är förlagsny.

Författare: Cullberg, Johan
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Genre: Litteraturvetenskap
Ämnesord: Författare : Sverige
Artikelnr: 17869193

Bindning & skick: Förlagsband. | År: Utg. 2012 | Omfång: 207 s. | ISBN: 9789127133655 | Språk: Svenska
Typ av bok
Bindning
Kvantitet
LEVERANS: Skickas inom 2-3 vardagar. JUST NU EJ TILLGÄNGLIG I BUTIK I UMEÅ, dock beställningsbar här.

  • Säker sajt Säker sajt
  • Billig enhetsfrakt Billig enhetsfrakt
  • 14 dagars ångerrätt med fri retur 14 dagars ångerrätt med fri retur
Johan Cullberg berättar i denna bok om den kaotiska och smärtsamma kompost som barndomsåren utgjorde för Gunnar Ekelöf och hur den blev myllan för ett skapande som gjorde honom till en av det svenska 1900-talets främsta diktare. Gång på gång försökte Ekelöf som vuxen närma sig sin tidiga historia i självbiografi ska utkast sällan kom han under ytan. Dikterna banar istället vägen för den bakomliggande berättelsen om hans barndom.
Många av Ekelöfs dikter har referenser till hans tidiga erfarenheter. Pappan avled i hjärnsyfilis då Gunnar var åtta år sjukdomen yttrade sig i en ökande psykos och sedan demens. Hans vuxna relation till modern präglades av en ambivalent hållning. Sent i livet och efter hennes död anklagade han henne för att ha förstört hans liv med kyla och kärleksbrist. Depressioner och alkohol komplicerade hans liv ytterligare.
Av hävd har Gunnar Ekelöf ansetts vara en av våra svåra diktare. I denna bok om skapandets källor och psykologi görs han tillgänglig för många. Genom studier av brev, tidiga dokument och journaler såväl som av Ekelöfs diktning ger Cullberg en spännande och delvis ny bild av Ekelöfs personliga historia och lyfter fram bakgrunden till några av hans mest älskade dikter.
Cullbergs styrka ligger i att han i sina litteraturvetenskapliga böcker låter litteraturen få förbli i huvudrollen medan analysredskapen behandlas mer diskret Jag tycker att detta är mycket vackert gjort. Att ge sig fan på att ärerädda förtalade människor - som i det här fallet Valborg - bara för att man känner att historieskrivningen har gått fel: det är en stor och vördnadsvärd sak. För att inte tala om att det blir bra litteratur.
Jonas Thente, Dagens Nyheter
Det är fascinerande läsning om en av våra stora poeter samtidigt som Cullberg ger en delvis ny bild av Ekelöfs personliga historia och relationen till modern.
Upsala Nya Tidning
Johan Cullberg är föredömligt stringent och lanserar en tes som går på tvärs mot många etablerade Ekelöfforskare. ... Johan Cullberg lanserar flera intressanta idéer ... väl värd
som sällskap när man tar sig an hans poesi.
Norrköpings Tidningar

Johan Cullberg berättar i denna bok om den kaotiska och smärtsamma kompost som barndomsåren utgjorde för Gunnar Ekelöf och hur den blev myllan för ett skapande som gjorde honom till en av det svenska 1900-talets främsta diktare. Gång på gång försökte Ekelöf som vuxen närma sig sin tidiga historia i självbiografi ska utkast sällan kom han under ytan. Dikterna banar istället vägen för den bakomliggande berättelsen om hans barndom.Många av Ekelöfs dikter har referenser till hans tidiga erfarenheter. Pappan avled i hjärnsyfilis då Gunnar var åtta år sjukdomen yttrade sig i en ökande psykos och sedan demens. Hans vuxna relation till modern präglades av en ambivalent hållning. Sent i livet och efter hennes död anklagade han henne för att ha förstört hans liv med kyla och kärleksbrist. Depressioner och alkohol komplicerade hans liv ytterligare.Av hävd har Gunnar Ekelöf ansetts vara en av våra svåra diktare. I denna bok om skapandets källor och psykologi görs han tillgänglig för många. Genom studier av brev, tidiga dokument och journaler såväl som av Ekelöfs diktning ger Cullberg en spännande och delvis ny bild av Ekelöfs personliga historia och lyfter fram bakgrunden till några av hans mest älskade dikter.Cullbergs styrka ligger i att han i sina litteraturvetenskapliga böcker låter litteraturen få förbli i huvudrollen medan analysredskapen behandlas mer diskret Jag tycker att detta är mycket vackert gjort. Att ge sig fan på att ärerädda förtalade människor - som i det här fallet Valborg - bara för att man känner att historieskrivningen har gått fel: det är en stor och vördnadsvärd sak. För att inte tala om att det blir bra litteratur. Jonas Thente, Dagens NyheterDet är fascinerande läsning om en av våra stora poeter samtidigt som Cullberg ger en delvis ny bild av Ekelöfs personliga historia och relationen till modern.Upsala Nya TidningJohan Cullberg är föredömligt stringent och lanserar en tes som går på tvärs mot många etablerade Ekelöfforskare. ... Johan Cullberg lanserar flera intressanta idéer ... väl värdsom sällskap när man tar sig an hans poesi.Norrköpings Tidningar.


Denna bok är förlagsny.

Författare: Cullberg, Johan
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Genre: Litteraturvetenskap
Ämnesord: Författare : Sverige
Artikelnr: 17869193

Bindning & skick: Förlagsband. | År: Utg. 2012 | Omfång: 207 s. | ISBN: 9789127133655 | Språk: Svenska
17869193-9789127133655

Datablad

BOKREA
Ord. pris

Särskilda referenser

isbn
9789127133655